Хартиране на дървения панел - планирайте подготвителна работа

На теория звучи много лесно да се хартие дървен панел. Но процесът изисква известна предварителна работа. Дървеният панел може да се изкриви поради влагата или тапетът не се свързва с повърхността на дървения панел. Тук ще ви покажем всички важни стъпки за тапетиране на дървен панел.

Шаби шик и винтидж декорация

С изтъркани шик или винтидж декорации, задните стени на шкафовете или целият шкаф често са покрити с нежни, светли тапети. Въпреки това, много от проблемите, описани по-долу, възникват особено при по-старата дървесина. По-специално с тези варианти на декорация, определено трябва да грундирате повърхностите, които ще бъдат залепени в бяло.

  • Прочетете също - Осъществяване на дървения панел водоустойчив - 3 начина
  • Прочетете също - Боядисайте дървения панел чисто в 3 стъпки
  • Прочетете също - Съхранение на дървени панели - Съвети за прави дърва

Тънки дървени панели - предотвратяват изкривяването

Пастата, която обикновено се използва за поставяне на тапети, може да доведе до изкривяване на дървен панел. Освен това пастата би се попила твърде бързо от дървото, което затруднява залепването на тапета. През повечето време пастата се попива, преди дървото и тапетите да са здраво залепени.

Можете да предотвратите това, например, със спрей лепило или монтажно лепило. И двете лепила не съдържат толкова влага, колкото конвенционалната паста за тапети. След това лентата за тапети се притиска върху дървената дъска с гумена ролка, точно както при нормална паста.

Дървото се показва - нанесете грунд

Влагата в пастата разтваря съставките в дървото. Ако е залепен тапет от хартия или особено тънък тапет, отпред могат да се видят грозни кафяви петна. Поради смолата в дървесината това може да се случи отново и отново дори след много месеци.

От друга страна, единственото, което помага, е да се грундира дървеният панел преди тапетиране. Можете да използвате грунд или обикновен акрилен лак, който малко разреждате с вода. Ако зърното на дървото е много грубо, препоръчително е да боядисате и лакирате дъската няколко пъти. Нарязаните ръбове или силно зърно трябва да се шлифоват леко.

Хартийте дървения панел

  • Не правете тънки плочи твърде влажни
  • Нанесете грунд за тънки хартиени тапети
  • Помислете за покритие с фолио
  • използвайте самозалепващ се тапет
  • Спрей лепило вместо паста
Съвети и трикове Лепилните фолиа или самозалепващите се тапети често са по-доброто и лесно решение. Тези продукти могат лесно да се залепят с чистачка, без да добавят твърде много влага към дървото.