Възстановяване на дървени стълби до техния стар блясък

Преди да работите по дървени стълби, състоянието на дървото трябва да бъде внимателно проверено. Когато става въпрос за материали на дървесна основа, които са изградени на основата на фурнирни панели, трябва да се вземе предвид възможната дълбочина на отстраняване. В случай на компоненти от масивна дървесина, отстраняването може значително да намали количеството на необходимото шлайфане.

Шлайфане, оголване и удвояване

Целта на обновяването на дървените стълби е да ги възстанови в първоначалното им състояние. В повечето случаи абразията премахва следи от употреба и дървесната повърхност се обработва отново. В случай на предварително боядисване, отстраняването на стълбите и парапетите може частично или изцяло да замени шлайфането.

 • Прочетете също - правилно шлайфане на дървени стълби
 • Прочетете също - Нежно почиствайте дървени стълби
 • Прочетете също - Изградете сами дървени стълби според разпоредбите

Ако ремонтът на дървени стълби ще изложи дървеното тяло отново, старите покрития и покрития като килими, PVC или винил често трябва да се демонтират. Това не винаги е възможно при предварително залепване на цялата повърхност. Ако искате да обновите дървеното си стълбище по същия начин, имате възможност да удвоите стълбището със същото дърво.

Методи за работа

За възстановяване на дървени стълби са необходими различни работни стъпки в зависимост от състоянието на стълбите:

 • Изрязано стълбище
  Износеното дърво става тъпо и порите се запушват през годините поради прах и най-фините частици мръсотия. Кройката излага порите и позволява на естественото зърно и текстурата да се появят отново.
 • Основното почистване
  Влагата може да доведе до грозни повърхности поради неравномерно попиване и залепване на дървените повърхности. Специални почистващи препарати с неутрална стойност на pH могат отново да "измият" повърхностите.
 • Оголване
  Очистването е "твърд" процес на почистване, който може да изпълнява няколко функции. Цветът на дървените стълби може да бъде подчертан или променен. Оцветяването също така осигурява по-силен контраст на зърното и текстурата на дървото. След оцветяването трябва да се нанесе глазура или лак.
 • Смазване или кола маска
  В последния етап на обновяване дървените стълби могат да бъдат полирани със стълбищно масло или дървесен восък, за да им придадат блясък и контрастиращи зърна.
 • Изравнете
  В случай на добре износени стъпала и ръбове на стъпалата може да се наложи изравняване, ако шлайфането вече не може да изравни неравностите. Обикновено удвояването е единствената възможност.
Съвети и трикове Ако остъклите или лакирате оцветени стълби, цветът може да се промени отново. Първо изпробвайте ефекта на малко невидимо място.