Отглеждайте зеленчуци и плодове в оранжерията

В допълнение към декоративните растения полезни растения могат да се отглеждат и в оранжерия, която няма шанс в откритата градина. И двата домашни зеленчука могат да се събират по необичайно време, а екзотичните тропически плодове процъфтяват по апетитен начин. Съответствието на семейството растения помежду си е предпоставката за постигане на добив на плодове.

В хармония с външната среда

В оранжерия е изградена своеобразна зона на микроклимат, която може да се различава в различна степен от външната среда. Неотопляема сграда е най-добре и най-лесно да се изгради с местни зеленчуци и плодове. Времето за отглеждане се основава на растежа на открито:

  • Прочетете също - Надуваема оранжерия за хиберниращи чувствителни растения
  • Прочетете също - Изграждане на оранжерия за хибернация
  • Прочетете още - Щети от оранжерия от буря
  • Пролет (февруари до май): зеле, праз, репички, репички, салати
  • Рано до лятото: патладжани, боровинки, боб, ягоди, краставици, моркови, чушки, ревен, цариградско грозде, домати
  • Есен: салати като ендивия и агнешка салата, спанак, вино

Растенията са защитени от замръзване, температурни колебания и влиянието на атмосферните влияния. Това води до по-добър, по-бърз растеж с по-ранна реколта. Всички зеленчуци се предлагат в различни култури за разплод, които отговарят на условията по-добре или по-лошо.

Изкуствена температура и влажност

За екзотични растения оранжерията трябва да се отоплява и специално да се проветрява. Приблизително три групи могат да бъдат разделени според необходимите постоянни температури с пълна свобода от замръзване:

  • Два до дванадесет градуса по Целзий: смокини, нар, киви, цитрусови плодове
  • Дванадесет до 18 градуса: маракуя, пъпеши, папая
  • Най-малко 18 градуса: ананаси, авокадо, манго

В допълнение към основната температура е важна влажността на въздуха, която може да се наложи да се поддържа изкуствено чрез овлажняване. Независимо от това е необходима редовна обмяна на въздух. Трябва да е възможно да се допълни изолацията на оранжерията с регулируемо засенчване.

Създайте сеитбен календар

Ако искате да приберете около годината, календар за засяване помага при планирането. Разсадът, който по-късно се засажда на открито, и растенията, които остават постоянно в оранжерията, могат да бъдат разделени чрез планиране. Различни почви и хранителни състави също могат да бъдат планирани доста предварително.

Съвети и трикове Вашата "детска стая " в оранжерията има специална функция. Ще постигнете най-добри резултати при покълване при температури между 18 и 25 градуса по Целзий. Отделна зона, например собствен стъклен купол, може да доведе разсад към здравословен живот, без да нарушава останалите растения.