Импрегнирането осигурява трайна защита на вашия килим

Импрегнирането на килим има две функции. Той предпазва влакната от поглъщане на мръсотия и не позволява на водата или влагата да проникнат. Видът на импрегнирането зависи от материала на килима. Импрегнацията може да се напръска, втрие и измие.

Прозрачен или непрозрачен цвят

В случай на здраво положени килими, като килими, обикновено се използва импрегниращ спрей, който се обработва на ръка. В зависимост от употребата и разположението на килима, импрегниращият агент може да бъде проектиран да бъде по-устойчив на замърсяване или по-устойчив на влага.

  • Прочетете също - почистване на килими с дълбоки купчини
  • Прочетете също - почистване на килими с дълги купчини
  • Прочетете също - Почистване на килими с прости домашни средства

Решаващият фактор е материалът на влакната на килима. Естествените влакна усвояват импрегниращите агенти по-добре и следователно обикновено могат да развият по-добра защита. В случай на пластмасови влакна, импрегнирането осигурява само повърхностно овлажняване на влакната и е частично неефективно. Импрегниращият агент също трябва да съответства на вида направен килим, като велур, купчина или тъкан.

Импрегнирайте сами килима

  • Подходящ импрегниращ агент
  • вода
  • Спрей бутилка (12,99 евро на Amazon *)
  • Гъба за съдове
  • гумени ръкавици
  • Защита на дихателните пътища

1. Предварително почистване

Внимателно почистете килима. Много полезно време за импрегниране е след цялостно почистване на килима като мокро почистване или измиване.

2. Смесване

Смесете импрегниращия агент с вода в съответствие с инструкциите на производителя на опаковката. Направете тест със спрей върху незабележимо място на килима. Втрийте напръскания агент, за да определите обезцветяване, което може да причини прекалено силен или неподходящ импрегниращ агент.

3. Пръскане

Напръскайте хидроизолационния агент равномерно върху площ от около половин квадратен метър. Разтрийте мократа повърхност на килима с жълтата страна на гъбата за миене на съдове. За това можете да използвате и естествена гъба или гъба за баня.

4-ти. оставете да изсъхне

Работете парче по парче. След завършване оставете килима да изсъхне в съответствие с инструкциите на производителя. Настъпвайте върху килима само след подходящото време за сушене.

Съвети и трикове Повечето импрегниращи агенти съдържат силно миришещи и евентуално вредни съставки. Уверете се, че помещението е добре проветрено по време на импрегнирането и сушенето. Носете дихателна защита. Ако е възможно, отстранете текстилните мебели и завеси преди импрегниране. С насипни килими е най-добре да се работи навън.