Саксията от емайл е отровна?

Не всеки материал за съдове за готвене е безвреден за здравето; например, меламинът отделя токсични съставки веднага щом се загрее по-силно. Наскоро алуминиевите саксии са под подозрение, че оставят вредни отлагания в човешкото тяло и по този начин предизвикват деменция. Все още няма солидни доказателства за тази теза - но сега възниква въпросът: Може ли саксиите от емайл също отровни??

Какво всъщност е емайлът?

Емайлът обикновено се използва като покритие върху метал, което означава, че всяка емайлирана тенджера има метална сърцевина. Подобният на стъкло материал има гладка повърхност, която е сравнително лесна за почистване. Използва се и като капак за решетки за готвене.

  • Прочетете също - Емайлът всъщност отровен ли е?
  • Прочетете също - Поправянето на емайлиран съд - е възможно?
  • Прочетете също - Как ефективно да почистите саксията с емайл?

Неорганичните материали като кварцов пясък, боракс, флуоров шпат, фелдшпат и сода образуват съставките на емайла. Различните оксиди служат за промяна на свойствата на материала в зависимост от предвидената употреба. Твърдият емайл се създава чрез топене и охлаждане на суровината.

Емайлът е опасен за здравето?

Споменатите съставки на емайла се считат за нетоксични, материалът е подобен на стъклото, което също е класифицирано като безвредно за здравето. Винаги има метал под емайла, това ядро ​​става видимо в случай на дълбоки драскотини.

Такива щети могат да доведат до вреден за храната материал, който е опасен за здравето. Като цяло, надрасканите саксии са трудни за почистване, остатъците от храна и микробите се утаяват в депресиите.

Увреждането на емайла също може да доведе до натрошаване. По-добре е да изхвърлите емайлираната си тенджера, ако на повърхността има недостатъци, така че да играете безопасно.

Погрижете се внимателно за емайлирана саксия

Тези, които внимателно почистват и се грижат за емайлираната си саксия, няма да се притесняват от токсични вещества или микроби. Ето някои важни съвети за грижи:

  • Почистете емайлираната си тенджера с мек парцал и топла вода.
  • Използвайте сапун за съдове, за да разтворите мазнината и да накиснете саксията си в нея.
  • Избягвайте надраскване на гъби и четки, които създават микро фини вдлъбнатини по повърхността.
  • Работете внимателно с емайлираната си тенджера: ако удари или падне, стъклоподобният материал може да се счупи.
  • Емайлирана решетка за грил е най-добре да се накисва с мокър вестник за една нощ преди почистване.
Съвети и трикове Повърхността, която е станала матова, е сигнал за много фини драскотини - изхвърлете тази емайлирана тенджера по хигиенни причини.