Водният филтър е задължителен в къщата?

В нови сгради трябва да се инсталират определени филтри за вода. Какви филтри са това, как могат да добавят стойност, какъв е смисълът и какъв риск може да има, е обяснено в тази статия.

Задължително за филтри за твърди частици

DIN 1988 предвижда, че в началото на инсталацията на сградата в нови сгради трябва да се монтира филтър, който филтрира суспендирани вещества и частици от водата. Такива домашни филтри за вода гарантират, че зърната пясък и ръжда от транспортните линии на доставчика на вода не могат да попаднат в системата на къщата.

  • Прочетете също - почистване на водния филтър - как работи?
  • Прочетете също - Полезни ли са изобщо водните филтри??
  • Прочетете също - филтри за вода и микроби - за какво да внимавате

Тези частици биха могли:

  • Машини и устройства за повреди в къщата (бойлер, пералня)
  • изграждане или допринасяне за износването на тръбопроводите
  • Уплътнения за повреди

Филтър в комбинация с редуктор на налягането

Редуктор на налягането е необходим, за да се намали високото налягане на подаване на тръбите извън къщата. Домашните инсталации могат да понасят налягане от около 2 бара. Домашните филтри за вода често се комбинират с редуктори на налягането.

Няма задължение за преоборудване

Домашните филтри за вода все още не се предлагат в много по-стари сгради. В тези случаи те не трябва да бъдат преоборудвани. Препоръчва се последваща инсталация, освен ако така или иначе не е създадена пълна система за филтриране на водата за свързването на къщата.

Грижа за филтъра

Във всеки случай е необходима редовна поддръжка на филтъра. Миещите се обратно филтри трябва да се изплакват на всеки два месеца съгласно инструкциите за експлоатация.

Филтрите със сменяеми филтърни елементи трябва да се проверяват на всеки два месеца. Ако филтърът показва видимо замърсяване, той вече трябва да бъде заменен.

Надстройка на филтърната система

Предписаните филтри за домашна вода също могат да бъдат разширени, за да включват допълнителен филтър с активен въглен или омекотител за вода.

Това означава, че се задържат помътняващи и ароматизиращи вещества, бактерии и химични вещества като остатъци от пестициди.

Те не представляват остър риск за здравето, но филтрирането може да подобри вкуса на водата.

Съществува риск от замърсяване на филтрите, ако не бъдат променени навреме. Това може да замърси питейната вода с голям брой бактерии, ако филтърът се счупи под налягане.

Съвети и трикове Ако наистина нямате сериозни притеснения относно качеството на водата у дома, по-добре направете без система за обратна осмоза. Консумацията на енергия и вода е изключително висока, а пиенето на осмозна вода също може да бъде в тежест за здравето.