Възможно ли е тройно остъкляване в стари сгради без изолация?

Искате да смените прозорците на вашата неизолирана стара сграда и сега се чудите кои прозорци са правилните? Специалистът ще ви посъветва, но всъщност нищо не пречи на тройното остъкляване.

Стари и нови прозорци

Старите сгради обикновено имат стари, течащи прозорци. Това създава неприятна течение в апартамента. Това е причина да смените прозорците. Пропускливите прозорци също имат предимство: осигуряват автоматична вентилация. Недостатъкът е, че се отделя повече топлина, отколкото е необходимо. Освен това има неизолирани стени - разходите за отопление се увеличават. Ако смените прозорците, те са плътно. Това означава, че в апартамента ще бъде по-топло. Новите прозорци също предотвратяват естествения обмен на въздух.

  • Прочетете също - последиците от двойното или тройното остъкляване в стари сгради
  • Прочетете също - троен стъклопакет в стари сгради - да или не?
  • Прочетете също - прозорци с троен стъклопакет - какво струват?

Прозорци и изолация

Ако обмисляте кои прозорци са подходящи за вашата стара сграда, определено трябва да се консултирате с енергиен съветник. Той може да ви каже кои нови прозорци и какъв тип изолация е подходящ за вашата къща. Като цяло коефициентът на топлопреминаване за стени и прозорци трябва да бъде поне толкова добър, ако не дори по-добър (т.е. по-нисък) за стените. Поради тази причина той ще ви посъветва да запечатате прозорците или да препоръча двоен стъклопакет. Но прозорците с троен стъклопакет са просто по-добри, сега ще помислите. Какво трябва да направя?

Предимства на тройното остъкляване

Прозорците с троен стъклопакет са много енергийно ефективни. Пространствата между стъклата са запълнени с газ, който има изолационни свойства. Те са малко по-скъпи от прозорците с двоен стъклопакет, но ще спестите повече от това през годините чрез намалени разходи за отопление.

Така че, ако наистина искате да използвате прозорци с троен стъклопакет за старата си сграда, трябва да сте сигурни, че по-студените стени не се влагат. Вентилацията помага. Ако не можете сами да се погрижите за това, защото рядко сте у дома, най-добре е да инсталирате автоматична система за проветряване на прозорците, която отваря прозорците за кратко на редовни интервали. Ако все още не се доверявате на прозорците, няма нищо друго освен да изолирате старата сграда отвътре или отвън.