Разрешено ли е да се премахне граничен камък??

Граничен камък може да попречи на строителството, особено в гъсто населени жилищни райони. И докато камъкът не е закотвен прекалено дълбоко и здраво в земята, човек може да е склонен да го изтръгне без допълнителни шумове. Разбира се, това не е позволено.

Ако искате да премахнете граничен камък

Понякога може да се случи, че има граничен камък директно между два жилищни имота. И това също не е изненадващо. Тъй като подобни камъни може да са маркирали граница на парцела от векове, което също се използва в последния поземлен кадастър като ориентир.

  • Прочетете също - Позволено ли е да се движи граничен камък?
  • Прочетете също - Когато не можете да намерите забележителност
  • Прочетете също - Как можете да намерите "своя " граничен камък?

Но какво, ако съседите, чрез напълно мирно споразумение, искат да нарисуват ограда над граничната линия на имота, върху която е поставен граничният камък, например?

Простото бързо премахване на камъка е изкушаващо в началото. И рискът, че въпросът ще бъде изложен, също може да изглежда сравнително малък. Трябва да преразгледате това по следните причини:

  • Неразрешеното премахване на граничен камък е административно нарушение
  • отстраняването може да доведе до големи глоби или дори затвор

Ориентирите са суверенен въпрос и поради това са свързани с високи разходи. В края на краищата има голяма отговорност при проектирането на парцелно проучване за публичния кадастър на недвижимите имоти. Следователно кадастралното административно нарушение, което се счита за неразрешено премахване на граничен камък, не трябва да се подценява. Всеки, който е виновен за това, трябва да очаква глоби в петцифрения диапазон. Ако зад него има дори доказателства за злонамерено намерение, т.е. умишлено увреждане на друг, това може дори да доведе до лишаване от свобода до 5 години.

Какво да правим, когато други премахнат ориентир?

Ако сте хвърлени в ситуацията на премахване на граничен камък без вашата намеса, трябва да се справите с темата за добро или за лошо. Например, ако съсед е премахнал граничен камък на линията на имота без предварително известие или ако видите, че вашият граничен камък е изложен на риск поради съседни (обществени) строителни работи.

В този случай е препоръчително да предоставите доказателства своевременно. Направете снимка на съществуващата забележителност. Преди всичко обаче трябва да се свържете директно със съседите си. строителната компания, отговорна за строителните работи. При обществени строителни работи обикновено не е нужно да се притеснявате, тъй като тук се планира спазването на законите на границите на парцелите.