Стоманената ламарина е магнитна?

Отново и отново възниква въпросът дали стоманената ламарина е магнитна. Когато случаят е такъв и кои свойства на материала помагат да се определи магнетизмът, можете да прочетете тук. Също така къде да търсите магнитните свойства.

Магнитни свойства на стоманата

По принцип не може да се каже дали ламарина или метална плоча са магнитни или не. Стоманените листове могат да бъдат направени от различни видове стомана. Магнитните свойства на отделните видове стомана могат да бъдат различни. Това обикновено е свързано с тяхната вътрешна структура.

  • Прочетете още - Стоманата винаги ли е магнитна?
  • Прочетете също - Пролетна стоманена тел
  • Прочетете също - Магнитна ли е от неръждаема стомана?

структура

Структурата на стоманата може да даде индикация за магнитна или немагнитна стомана. Разграничават се следните конструкции за стомани:

  • аустенитна
  • феритна
  • мартензитен (среща се и при втвърдяване на стоманите)

Структурата описва начина, по който атомите са разположени в стоманата. Въпреки това, някои видове обработка, като втвърдяване, могат да трансформират стоманите в различен тип структура. В зависимост от начина на изграждане на структурата, феромагнитните свойства на желязото имат ефект или нямат ефект. Това е свързано с количеството свободни електрони в структурата.

Аустенитните стомани обикновено не са или са много слабо магнитни, докато феритни и мартензитни структури почти винаги са магнитни. Но винаги има изключения.

Неръждаеми стомани

Повечето неръждаеми стомани са аустенити, което означава, че те обикновено не са магнитни. Това се вижда и от номера на материала. Има стомана без ръжда и има номер на материал над 1.4300, обикновено не е магнитно. Отделни форми на обработка могат също да направят такива стомани магнитни от своя страна, като фрезоване или тежко огъване в студено състояние. Полученият магнетизъм обикновено е само слаб.

Сигурност относно магнитните свойства

Можете да получите окончателна сигурност за магнитните свойства на стоманената ламарина само ако разберете вида на стоманата и я потърсите под съответния номер на материала или кратко име. Няма друга възможност.

Съвети и трикове Между другото, някои сплави от никел и волфрам също могат да бъдат магнитни - въпреки че не съдържат желязо. Ако забележите магнетизъм в инструмент, който не искате (например с отвертка), можете да размагнитите инструмента с т. Нар. Демагнетизиращ дросел.