Боядисайте оградата на ловеца с Carbolineum? Това разрешено ли е?

Много по-възрастни собственици на градини все още ще помнят идиосинкратичната миризма на карболинеума. Тъмнокафявият въглищен катран е използван за защита на дървесината на оградите на ловеца. Днес тя е забранена за лична и търговска употреба.

Защо е забранен Carbolineum?

По-рано карболинеумът беше изключително популярно средство за осъществяване на дълготрайна защита на дървото върху оградите. Особено ловните огради с контакт със земята са се възползвали от този инхибиращ и дезинфекциращ катран въглен, чийто ефект е продължил до 20 или 30 години. С него бяха третирани и телефонни стълбове и железопътни траверси.

  • Прочетете също - боядисване на дървена ограда в бяло - така работи
  • Прочетете също - Боядисване на ограда на ловец, известна още като кръст или ножична ограда
  • Прочетете също - боядисайте или напръскайте ограда, което е по-добре?

До 90-те години консервантът за дърво се използва с малко познания. За повечето собственици на градини това беше любимо рисуване на техните огради, цветни лехи или каквото и да било, което беше направено от дърво и трябваше да бъде защитено от гниене.

Сега е известно, че карболинеумът е не само вреден за околната среда, но може да бъде и канцерогенен след продължителен контакт с кожата. Ето защо през 2002 г. е забранено на свободната търговия като консервант за дърво.

Какви алтернативи има на карболинеума?

Високата ефективност на Carbolineum не може да бъде заменена с друг продукт. Но има и други консерванти за дърво, които предлагат подобна защита.

Глазури

Често в търговията се рекламират глазури за защита на дърво с добавка "Carb", които трябва да предполагат връзката с Carbolineum. Глазурите също са подходящи за защита на дървесината, но в никакъв случай не са еквивалентни на продукта от катран по отношение на дългосрочния им ефект.

Иглолистен катран

Като сравним продукт има така нареченият иглолистен катран. Продуктът не е ново изобретение, той вече е бил използван от викингите в Скандинавия. Той се печели от борова дърво, но не е толкова здрава като carbolineum. В зависимост от природата на дървото, картината трябва да бъде подновена на всеки 5 до 10 години. За тази цел този пакет за иглолистна дървесина е одобрен в ЕС и не подозира, като е канцерогенен.

Прагово масло

Прагово масло също е и мека дървесина, към която се добавя окислителен битум. Много е добре за горите, които имат пряк контакт на земята. Също така за ограждане на народите, BeoTockings, изработени от дърво или подструктури на градински къщи. Това е изключително гниещо устойчиво и по този начин реална алтернатива на карболинеума.

Съвети и трикове, които все още имате остатъци от карболинеума? Можете да ги изтече в частната зона. Забележете обаче, че тези гори по-късно трябва да бъдат изхвърлени като специални отпадъци. По-добре е остатъците в мобилния замърсител!