Премахване на петна от йод: Ето как работи

Йодът оставя грозни, кафяви петна по кожата и дрехите, които се премахват много трудно. Поради това се изисква бързо действие. Как да реагирате правилно, ако вие или вашите текстилни изделия получавате йод и как да премахнете йодните петна, ще разберете по-долу.

Агенти срещу йодни петна

  • Суров картоф
  • Дух Салимиак
  • Разтвор на натриев тиосулфат от аптеката (предпазливо, разяждащо!)
  • Прочетете също - Как да премахнете петна от синтетична кожа
  • Прочетете също - Премахнете измитите петна
  • Прочетете също - Как да премахнете петна от коприна

Премахнете йодните петна стъпка по стъпка

  • Картоф
  • Амоняк или специално средство за премахване на петна
  • памучна топка

1. Накиснете петното

Изсушените йодни петна обикновено вече не могат да бъдат премахнати, така че е изключително важно да поддържате петното влажно: Веднага след злополуката поставете малко гореща, за предпочитане вряща вода върху петното. Ако е възможно, само навлажнете петното, в противен случай то може да се разпространи допълнително с помощта на водата.

2. Лечение с картофа

Изрежете парче от пресен картоф и го намажете с петното. Разходете се отвън навътре!

Ако нямате картофи под ръка, можете да използвате и царевично нишесте (картофено нишесте). И двете изсмукват йода от влакната, но малко потъмняват петното.

След това измийте петното.

3. Амоняк

Ако петното все още не е достатъчно, сложете малко амоняк върху памук и намажете с него (отвън навътре!) премахнете петното.

4-ти. Измийте

Измийте остатъчния амоняк под течаща вода и след това поставете текстила си в пералнята.

Йодните петна не излизат? Слънцето прави останалото!

Ако все още можете да видите леко тъмно петно ​​върху белите си дрехи след описаното по-горе лечение, можете също да използвате избелващия ефект на слънцето за себе си: Изживейте текстила си (само бял!) на пламтящо слънце за няколко часа и с малко късмет това напълно ще избели остатъците от петна за вас.

Йодни петна по ръцете - какво да правя?

Можете също да лекувате пресни йодни петна по кожата с картофи. За по-стари йодни петна можете да използвате разтвор на амоняк или натриев тиосулфат. И двете обаче са разяждащи и поради това атакуват кожата. Затова по-добре изчакайте, докато кожата ви се обнови и сами се отървете от петната. Няколко йодни петна са по-добри от дразнене на кожата, нали??

Съвети и трикове Петното не иска да излезе навън? Зашийте хубав пластир на място! Цветният пластир изглежда особено добре на бяло бельо.