Ремонт на кухненския кран - как работи?

Ако кранът в кухненската мивка е дефектен, често възниква въпросът дали изобщо си струва да се ремонтира. В тази статия можете да прочетете кога има смисъл, какво можете да направите и кога е по-добре да смените смесителния кран на мивката.

Опции за ремонт

Кухненските кранове са сложни части, които обикновено са трудни за демонтиране. Поради това ремонтите на отделни части на клапана не са възможни в много случаи. В случай на очевиден дефект на крана (той вече не работи, няма вода или има шумолене), определено трябва да смените крана.

  • Прочетете също - Кран за кухня: Как да смените уплътнението
  • Прочетете също - Кран за кухня: високо налягане или ниско налягане?
  • Прочетете също - Сменете кухненските кранове - така се прави

За разлика от това течовете или капещите кранове обикновено не са проблем. Те могат да бъдат отстранени чрез смяна на уплътнението или патрона. Що се отнася до фитингите, важно е първо да се разграничи кой тип е:

  • класически кухненски кран с две копчета или
  • Смесител с един лост

Възможностите за ремонт са различни и за двете.

Класически фитинги

Класическите кранове с два въртящи се копчета са сравнително прости в конструкция и също така работят в съответствие с прости принципи. Водата просто се прекарва през клапаните в различни количества от топлата и студената страна и се смесва в крана.

Поради простия функционален принцип възможните щети също са ограничени:

  • кранът може да се калцира
  • с времето уплътненията могат да станат крехки
  • уплътненията могат да бъдат повредени

Всички тези неща могат да бъдат поправени. Всичко, което трябва да направите, е да премахнете дръжките и да премахнете вложките на клапаните с ключ от 19 мм. Отдолу са пломбите, които могат да се сменят. Варовикът лесно може да бъде отстранен от калцирани части в оцетна баня. Инструкции можете да намерите тук.

Смесител с един лост

С едно-лостов смесител единствената възможност е да смените касетата. Заменящите касети обаче не са налични за всички модели миксери, обикновено само за висококачествени продукти. Можете да поставите новата касета сами без никакви проблеми.

Тъй като резервните касети могат да струват 20-30 евро, също така е под въпрос дали замяната си струва.

В случай на капещ кран, може също да се опита да замени шайбата на крана. Но това не винаги работи.

Съвети и трикове Когато сменяте уплътненията на фитинга, винаги сменяйте едни и същи всичко Уплътнения, а също и О-пръстените. Това е единственият начин да се гарантира, че всички пломби всъщност ще си свършат работата отново след това.