Почистване на гранитната кухненска мивка - трябва да обърнете внимание на това

В допълнение към класическите мивки от неръждаема стомана, през последните години особено популярни са мивките от гранит. Що се отнася до почистването, обаче, тези мивки са доста деликатни. Прочетете тук за какво винаги трябва да внимавате и как най-добре можете да почистите тези мивки.

материал

Гранитните мивки не са изработени от естествен камък. Те са направени от смляна скала, която е свързана със синтетична смола. По правило съотношението на смесване е около 80% гранитен прах и 20% синтетична смола.

  • Прочетете също - Мивка: неръждаема стомана или гранит?
  • Прочетете също - Мивка за кухня: Сменете крана
  • Прочетете също - Мивка: гранит или керамика?

За разлика от другите два често срещани материала за мивки, неръждаема стомана и керамика, гранитният материал е труден и отнема много време за почистване.

Водни петна

Гранитните мивки трябва да се изсушават внимателно след всяка употреба. Ако върху тях остане вода, те могат да изглеждат скучни и петна с течение на времето. Най-добре е да изсушите мивката с чиста кърпа, след като я почистите от петна и мръсотия.

Основно почистване

За основно почистване можете да използвате гъба и препарат, както при другите мивки. Ако петна винаги се отстраняват възможно най-скоро, преди да изсъхнат, можете също да отстраните петната, без да оставяте остатъци. Това са:

  • чай
  • кафе
  • силно оцветяващи храни като цвекло
  • червено вино

Почистване с почистваща подложка

Грубите замърсявания могат да бъдат отстранени с помощта на почистваща подложка. Висококачествените гранитни мивки обикновено също са силно устойчиви на надраскване (за разлика например от неръждаема стомана). Трябва обаче да се избягват почистващи устройства, които са още по-драскащи.

Петна от вар

Петната от варовик могат да оставят грозни отлагания, които след това са ясно видими на предимно тъмните мивки. Ако мивката винаги се почиства старателно с миеща течност и се избърсва на сухо след всяка употреба, варовикови отлагания обикновено не могат да се развият.

Ако има петна от вар, трябва да се опитате да отстраните тези отлагания с гореща вода или оцетна есенция (гранитният материал не е чувствителен към киселини). Други възможности са:

  • Тежък детергент
  • Раздели на съдомиялна машина
  • Специален почистващ препарат от съответния производител (различен, в зависимост от производителя, обикновено скъп)
Съвети и трикове Ако видите тъмни ивици върху светло оцветени мивки, в повечето случаи това се дължи на абразия от саксии, които са по-меки от гранитния материал. В почти всички случаи обаче тези усещания могат лесно да бъдат премахнати с грубата страна на гъбата и малко течност за миене. В противен случай използвайте специалния почистващ препарат на производителя.