Кухненски бокс: каква височина трябва да бъде?

Не всеки прекарва часове в кухнята всеки ден - но времето, когато работите там, често се равнява на значително количество. Още по-важно е да осигурите добра ергономичност в кухнята. Това включва и правилната височина на кухненския бокс. Тук можете да прочетете кои размери са полезни.

Проблеми с кухненските дейности

В кухнята хората обикновено работят изправени. Това означава не само натоварване на краката, но и винаги на гърба. Трябва да имате възможно най-правия гръб за всички кухненски работи - правилната височина на кухненския модул е ​​от решаващо значение за това.

  • Прочетете също - Увеличете кухненския бокс - можете да го направите
  • Прочетете също - Ремоделиране на кухнята - имате тези опции
  • Прочетете също - Разкрасете кухнята - можете да го направите

Ако горната част на тялото трябва да бъде наклонена дори леко (с не повече от 20 °), това може да доведе до мускулно напрежение в областта на врата и гърба за по-дълъг период от време.

Освен това всички кухненски работи, извършвани в това неблагоприятно положение, са и много по-напрегнати, отколкото всъщност трябва.

Определете правилната височина

Най-лесният начин да определите правилната височина на кухненския блок е да застанете пред кухнята и да сгънете ръцете си. В идеалния случай трябва да има разстояние от 12 см между хоризонтално държаните предмишници и работния плот.

На практика това не винаги е възможно, особено когато в кухнята работят хора с различни размери. Тук можете да се опитате само да адаптирате нивото възможно най-добре за тази насока. По подразбиране, кухненски линии в височината на 90 cm или 95 cm построен.

Кухни с променлива височина

Тази насока не се прилага за следните дейности

  • Рязане на работа
  • Работа в печката
  • Работи в мивката, особено изплакването на ръка

Вътрешността на мивката обикновено е много по-ниска от работната повърхност, докато работи по печката, доста по-висока от работния плот. С режещата работа може да има смисъл да работи малко по-високо, тъй като рязането е по-малко изтощително и не е необходимо да се огъвате напред.

Мивката малко по-висока и постави печката малко по-дълбока, следователно е ергономично разумно решение, но на практика често е трудно да се реализира (освен при закупуване на кухня).

Съвети и трикове Настройването на „зона за рязане“ е много лесно: просто купете голяма дъска за рязане и я снабдете с „крачета“, така че режещата повърхност да е по-висока. След това можете да премествате дъската напред-назад и да я използвате като допълнително място за съхранение, когато не режете.