Как да премахнем дървения чай и лъскав

Дървен тенер и лъскав владетел са сходни, блестящи и смолисти отлагания, които се утаяват вътре в охладената отоплителна система или в комин. Масата се състои от дървесни газове, кондензат от вода и различни суспендирани вещества.

Дървесен катран и черен въглерод и как се правят веществата

Сажди може да са резултат от много видове изгаряне, например непълно изгаряне на твърди горива като дърва или въглища. Опасните вещества възникват главно при изгаряне на прясна дървесина с твърде високо съдържание на остатъчна влага. Грешката често се прави само при съхранение на дърва за огрев за твърде кратко време. При изгаряне рискът от образуване на сажди се увеличава многократно. Дървеният катран и черен въглерод също могат да възникнат от дефекти в изхода за дим или други компоненти на отоплителната система. Такива дефекти определено трябва да бъдат отстранени, не на последно място, защото функцията на отоплителната система вече може да бъде сериозно нарушена от замърсяването. В допълнение, това може да доведе до страшния пожар в комина, при който температурите до 1000 градуса по Целзий могат бързо да възникнат.

  • Прочетете също - Как да премахнете петна от сажди от тапети и как да го направите
  • Прочетете също - Какво да правите, ако камината смърди
  • Прочетете също - Как да премахнете пепелта от комина и на какво да обърнете внимание

Отстраняването на опасната маса в няколко стъпки

Отстраняването на втвърдения дървесен катран и черния въглерод от системи, нагрявани с твърдо вещество, се извършва на няколко стъпки. Най-добре е почистването да се извършва от специализирана компания, за да не се рискува.

  • Първо, котелната система, която трябва да се почисти, трябва да се охлади до температура между около 50 и 70 градуса по Целзий.
  • Сега специален почистващ препарат се нанася в концентрирана форма върху покритията с катран, докато омекнат. За да направите това, материалът (специален почистващ агент) трябва да действа няколко минути.
  • Докато се загрява, сместа от специален почистващ агент и вода се нанася отново върху замърсените зони.
  • При нагряване покритията изсъхват и след това могат лесно да бъдат отстранени механично или да изгорят почти напълно. Всички остатъци, които все още могат да присъстват, по-късно ще бъдат изхвърлени заедно с пепелта.

Почистете отоплителната система от специализирана фирма

Дървеният катран и черен въглерод могат да генерират много високи температури по време на горенето, поради което изгарянето им представлява висок риск. Почистващите агенти също не са напълно безопасни, тъй като могат да причинят тежки химически изгаряния. Най-добре е почистването да се извършва от специализирана компания, за да сте на сигурно място.