Ето как можете сами да полагате павета

Калдъръмът се състои от естествен материал и следователно е особено подходящ, ако искате да проектирате външната си площ с комбинация от пътеки и насаждения. Най-често срещаните видове скали за такава настилка са гранит, базалт и порфир. Тези скали имат много висока якост и осигуряват изключително дълъг експлоатационен живот на вашите пътеки.
Въпреки това, когато полагате павета, ще се сблъскате с няколко специфики, които трябва да знаете.
За да полагате павета, са ви необходими вални инструменти или мини багер, вибрираща плоча (379,00 евро в Amazon *), гума и чук за тротоар, както и нивелир и рулетка. Вашите спомагателни материали се състоят от плевелна руна, едър чакъл, пясък за полагане и отломки за фуги или фуга.

Стъпка 1: подструктурата

Изкопайте бъдещата си пътека дълбока 40 см. Съхранявайте горния слой на почвата отделно от другия изкопан материал за повторна употреба. Създайте 5 см дебел заслепяващ слой от едър чакъл, който уплътнявате с вибриращата плоча.
Върху този слой разстилате плевеното руно. Следва още 20 см едър чакъл, който също уплътнявате старателно.

  • Прочетете също - Съвети за закупуване на павета от втора ръка
  • Прочетете също - Полагайте сами кръгла настилка
  • Прочетете също - Полагане на павета: инструкции в 4 стъпки

Стъпка 2: границата

Калдъръмът не се полага в съединение като бетонова настилка. Следователно външните камъни не са устойчиви на наклон и трябва да бъдат прикрепени. Можете да направите това, като ограничите грубото си чакълесто легло по фланговете с ниски ребра, положени в чист бетон. Но можете също така да закрепите фланговете със скосено бетонно рамо след настилка.

Стъпка 3: полагане

Калдъръмът е изработен от естествен материал и всеки камък е различен по височина. Следователно не си струва да издърпате еднообразно чакълесто легло. Използвайте пясък за полагане, който разстилате с лопатата. Трябва да регулирате крайната дебелина за всеки камък поотделно. Фиксирайте камъните с гумен чук с около 8 мм по-високо от нивото на земята. Проверявайте отново и отново с нивелира дали наклонът е равномерен.

Стъпка 4: съвместно затваряне и уреждане

Използвайте груба метла, за да измиете специален пясък за фуги или отломки за фуги върху настилката. Когато всички фуги са запълнени, използвайте градинския маркуч за напояване на мазилката, като материалът се уплътнява във фугите.
Накрая набийте камъните с вибриращата плоча и гумената подложка, докато достигнете нивото на терена.