Ето как можете сами да облицовате външната си фасада с дърво

Дървената облицовка подобрява външната фасада на къщата и може да бъде инсталирана самостоятелно. Дървените летви са монтирани във вертикална или хоризонтална ориентация. За по-добри енергийни стойности в къщата планирайте допълнителна изолация.

изисквания

Преди да изградите дървена облицовка, трябва да се уверите, че всички строителни разпоредби и приложимите разпоредби за противопожарна защита са спазени. Ако фасадата е неравна, изравнете я с шайби или пръчки. Ако външната стена, която трябва да бъде облицована, вече е адекватно изолирана, може да се монтира дървена фасада без допълнителен слой изолация. За целта използвайте летви с дебелина най-малко 30 милиметра. Това е единственият начин да се поддържа необходимото разстояние от фасадата, което позволява достатъчна циркулация на въздуха.

  • Прочетете също - дървена фасада - кое дърво е идеално?
  • Прочетете също - фасадата на къщата, облечена с дърво, носи комфорт
  • Прочетете също - дървена фасада или измазване на фасада?

Дебелина на ламелите и правилно разстояние на ламелите

  • 18,0 mm = 400 mm разстояние
  • 19,5 mm = 500 mm разстояние
  • 22,0 mm = 550 mm разстояние
  • 24,0 mm = 600 mm разстояние
  • 25,5 mm = 700 mm разстояние
  • 28,0 mm = 800 mm разстояние

Фасадни дъски, обработени хоризонтално и вертикално

Ако изберете хоризонтална облицовка, облицована под формата на така наречения обърнат кофраж. Закрепвате дъските към летвите под ъгъл и се припокривате. За да направите това, имате нужда от гладък профил или капещ профил за нос.

Вертикална дървена облицовка е изпълнена с кофраж за покритие на пода. Състои се от капак и основа. Има и други варианти на хоризонтална и вертикална облицовка. Можете да намерите примери от практиката в специализирани магазини. Външният вид на облицовката се определя от вида на закрепването. Ако винтовете остават видими върху облицовката, най-добре е да изберете неръждаеми и прибиращи се винтове.

Разработвайте ъгли

Кофражът от пода до тавана улеснява професионално разширяването на ъглите на облицовката. За да направите това, оставете последната дъска на палубата в конструкцията над ъгъла. В случай на хоризонтално закрепване, вие инсталирате терминация от рамково дърво на външните ъгли. Облицовката се създава на около десет сантиметра един от друг. Така че там не може да се събира вода.

Съвети и трикове Основните летви на дървената облицовка трябва да бъдат фиксирани в зидарията с дюбели. За това са подходящи дълги дюбели с дължина от 50 до 160 милиметра. Общата необходима дължина зависи от основните летви. За целта добавете дебелината на летвата и необходимата дълбочина на свързване на винта.