Ето как можете да изградите покрив с гофрирани листове

Вълнообразните листове често се използват за евтини покриви, които бързо се издигат. Те са лесни за грижи, относително нечупливи и можете да ги инсталирате сами. Когато се използват, плочите ви предлагат няколко предимства.

Използвайте гофрирани листове, изработени от различни материали

С гофрираните листове имате избор между различни материали, някои от които имат значителни разлики. Много е важно да използвате най-подходящите гофрирани листове за вашето приложение, които могат да се състоят от следните материали:

  • Прочетете също - Как правилно да полагате и завивате гофрирани листове
  • Прочетете също - Как правилно да полагате и закрепвате гофрирани листове
  • Прочетете също - Как правилно да изрежете и обработите гофрирани листове
  • PVC
  • GRP (пластмаса от стъклени влакна)
  • Поликарбонат
  • Акрилно стъкло

Гофрираните листове от поликарбонат и акрилно стъкло са сред най-често използваните материали, въпреки че акрилното стъкло е малко по-здраво. От друга страна, поликарбонатът е по-тънък и значително по-лек.

Изградете покрив с подходяща подструктура

Подходящата подструктура с напречно положени летви, към която здраво завивате гофрираните листове, е най-важната предпоставка за изграждане на покрив. Много е важно да използвате материали, които не могат да се деформират при различни метеорологични условия. Също така е важно да се поддържа правилното разстояние между опорите между напречно положените летви на покрива. За панели от PVC това трябва да е около половин метър, за панели от поликарбонат и акрилно стъкло трябва да е около 80 сантиметра. Ако се очаква покривът да бъде подложен на по-големи натоварвания, трябва да намалите малко разстоянието. Не забравяйте да боядисате леко горната част на подструктурата, така че слънчевата светлина да се отразява по-добре и повърхността да не се нагрява толкова много.

Обработка на гофрирани листове

Плаките са завинтени върху подструктурата. Използвайте само така наречените винтове за водопровод, които са най-подходящи за тази цел. Те съдържат уплътнения и по този начин позволяват водоустойчива закрепване на гофрираните плочи. В допълнение, те са направени от устойчиви на атмосферни влияния материали. За да пробиете необходимите отвори най-добре да се използва конус и пробийте дупките малко по-големи, отколкото е необходимо за диаметъра на водопроводните винтове. Това позволява на плочите да се разширяват или да се договарят дори при температурни колебания, без по-късно до точките за свързване. За да изрежете плочите, използвайте ръчна или маса (159,00 € в Amazon *) с висока скорост и сравнително фино острие.