Ето как можете правилно да обработвате и залепвате листове от шисти

Шиферните панели имат до голяма степен затворена повърхностна структура, която играе важна роля при обработката на панелите. Особено когато лепилото отделя влага, това може да повлияе на плоските повърхности на плочите от шисти.

Плочи от шисти и техните специални свойства

Днес в специализираните магазини има т.нар. По отношение на тяхната обработка те се различават значително от обработката на конвенционални плочки, изработени от керамика или други материали. Шистиът има специална структура, съставена от припокриващи се и фини люспи, при които течностите могат да проникнат само в повредени зони или в режещите ръбове. Ако плочите са залепени например, може да се случи лепилото да проникне през тези ръбове между плочите. Това води до минимално разширяване на материалите от долната страна, което означава, че ъглите могат лесно да се огъват нагоре.

  • Прочетете също - Как правилно да инсталирате листове за шисти
  • Прочетете също - Как правилно да смазвате висококачествени листове шисти за поддръжка
  • Прочетете също - Съвети за лесната и оптимална грижа за плочите от шисти

Как залепването на листове от шисти влияе върху тяхната повърхност

Ако течностите се отделят върху плочите на шисти, докато се залепват, ъглите на шисти могат да се движат леко нагоре. При определени обстоятелства след кратко време след полагането се появява параграф, който може да наруши цялостната картина. Това е особено забележимо при напълно плоски плочи от шисти, изработени от тъмни материали. Но може да се окаже, че камъкът първо се повдига, а по-късно го връща в залепващото му легло. В този случай няма издатини или най-много такива, които могат да се видят само чрез почукване.

Какъв вид лепилен материал трябва да използвате само за залепване на листове от шисти

Специалните лепила за полагане на шисти трябва да имат някои свойства, които включват следното:

  • Използвайте само лепила със свойства на свързване с кристална вода, т.е. лепила от естествен камък със специални свойства.
  • Най-добре е да се гарантира, че лепилото се втвърдява относително бързо, така че възможно най-малко вода да може да проникне в структурата на шисти.
  • Като алтернатива можете да използвате такова лепило, което използва пластмасова дисперсия вместо вода. Въпреки че това лепило е значително по-скъпо, то осигурява оптимални резултати.