Донесете сами печката с плочки - можете да го направите?

Печките с плочки се радват на нарастваща популярност - не на последно място заради приятната топлина, която предлагат, а също и поради високата ефективност на отоплението. По правило печките с плочки се планират и изграждат от монтажници на печки, но поради съображения за разходи мнозина също обмислят да ги построят сами. Можете да прочетете в тази статия дали това е възможно по принцип.

Направи го сам с печката с плочки

Настройването на печка изисква високо ниво на специализирани познания, много високо ниво на умения и доста опит. Освен това трябва да се вземат предвид следните точки:

  • Прочетете също - Донесете сами камината - възможно ли е?
  • Прочетете също - Направи си сам - инструкциите за домашни майстори
  • Прочетете също - Боядисайте печка с плочки, устойчива на топлина
  • местните условия трябва да бъдат взети предвид в достатъчна степен
  • за пещта е необходимо много внимателно и обширно планиране
  • трябва да бъдат изпълнени голям брой изисквания
  • печката трябва да бъде проектирана така, че да може да бъде премахната и от коминочистача

Изисквания, които трябва да се спазват

Основните спецификации за конструкцията на пещта могат да бъдат намерени в DIN 18895. Но това не е всичко. Печката също трябва да бъде изчислена правилно - и професионално -, стойностите на тягата трябва да са правилни и коминът трябва да бъде изчислен правилно. Освен това трябва да се спазват някои изисквания за огнищата (държавни противопожарни разпоредби, BimSchG).

Ако има недостатъци, или печката няма да бъде приета от коминочистача (приемането е задължително!) и не трябва да влиза в експлоатация, или по-лошо, съществуващите дефекти в конструкцията водят до висок риск за безопасността (пожар, дори взривове са възможни в отделни случаи!)

Ако не познавате настоящите разпоредби и не можете да извършите правилно изчисленията, в никакъв случай не трябва да започвате да изграждате свои собствени. В по-голямата част от случаите ще има смисъл да се остави конструкцията на пещта на опитен монтьор на пещ и да се приемат по-високите разходи - това създава достатъчна сигурност и пещта може действително да бъде пусната в експлоатация.

Комплект печки

Някои производители на печки предлагат и евтини комплекти за печката с плочки. Не подценявайте обаче колко специални познания са необходими за сглобяване на фурна в комплекта.

И тук всички приложими разпоредби трябва да се спазват много внимателно. Инструкциите на производителя трябва да се прилагат правилно. Ако нямате необходимите знания, трябва да се справите и без комплект.

Съвети и трикове Често е по-лесно да облечете обикновена печка. Въпреки че това не предлага всички предимства на печката с плочки, то също така осигурява добро и много дългосрочно съхранение на топлина. В много случаи това ще бъде евтин компромис, с който можете спокойно да живеете.