Изхвърлете машината за кафе: Къде можете да се отървете от нея безплатно??

Електрическите устройства се разбиват в даден момент. Кафемашината също. Но какво правиш с него тогава? Изключва се в остатъчните отпадъци? Или върху обемните отпадъци? Разберете по-долу как правилно да изхвърляте старата си кафе машина.

Кафе машина може да се изхвърли с остатъчните отпадъци или в жълтия чувал?

Не разбира се, че не. Разбира се, можете да хвърлите стъклена тенджера за кафе в стъкления контейнер и пластмасовия капак в пластмасовите отпадъци, но частта, която съдържа електроника, е електронен отпадък и следователно трябва да се третира отделно съгласно Закона за електрическото и електронното оборудване (ElektroG). Причината за това е, че отделните части съдържат вредни вещества, които трябва да се изхвърлят по екологичен начин и части от електрониката могат да бъдат рециклирани.
Все пак има няколко безплатни опции за изхвърляне на стара кафеварка:

  • Прочетете също - почистване на кафемашината Senseo
  • Прочетете също - Използване на кафемашината: Инструкции
  • Прочетете също - Мухъл в кафемашината

Обемисти отпадъци

Електрическите устройства и малките уреди като телевизори, компютри, тостери, ютии и кафе машини могат да се изхвърлят като част от събирането на обемисти отпадъци. Разбира се, това има смисъл само ако искате да се отървете от други обемисти отпадъци в допълнение към вашата кафе машина. Обадете се на местната гореща линия за големи отпадъци или регистрирайте своите големи отпадъци онлайн и си уговорете среща. Обемните отпадъци се събират безплатно веднъж или няколко пъти в годината, в зависимост от държавата.

Местният център за депо / рециклиране

Повечето депа или центрове за рециклиране приемат безплатно малки електрически уреди като кафе машини. Потърсете онлайн най-близкия център за рециклиране и им се обадете, за да сте сигурни, че вашата кафе машина е приета там. Имате ли повече електронни отпадъци? Възползвайте се от възможността и изхвърлете други устройства, които вече не могат да се използват.

За да те вземат

Някои центрове за рециклиране също събират електронни отпадъци срещу заплащане. Можете да намерите и други услуги за събиране на електронни отпадъци онлайн. Въпреки това, цената на малка кафе машина обикновено едва ли си струва. Следователно тази опция трябва да се обмисли повече, ако имате още по-големи електрически устройства за предаване.

Продавач на електрически стоки

Някои магазини, които продават електрически стоки, също приемат дефектни устройства безплатно. Законово регламентирано задължение за обратно връщане е в планирането. (Към юни 2015 г.)

Съвети и трикове Ако вашата стара кафеварка е по-качествен модел, първото нещо, което можете да опитате, е да я продадете онлайн. Хобистите и калайджиите могат да използват отделните части и дори да платят няколко евро за тях. Във всеки случай, моля, заявете, че кафемашината вече не може да се използва!