Варовик в питейната вода - вреди?

Твърдостта на водата е проблем отново и отново в много региони на Германия. Има и слухове, че твърде твърдата вода може да навреди на здравето. Тази статия обяснява подробно дали това всъщност е така и какви недостатъци може да има варната вода в питейната вода.

Мярка за твърдост на водата

Най-често срещаната мярка за твърдост на водата в Германия е единицата ° dH (степен на немска твърдост). Може да се сравнява само с други страни в ограничена степен - например в Швейцария се използват френски степени на твърдост, в Англия английски.

  • Прочетете също - температура на питейната вода - какво е нормално?
  • Прочетете също - биологично пречистване на вода - също за питейна вода?
  • Прочетете още - Пречистването на питейна вода като изключително печеливш пазар

Официалната единица е mmol / l CaCO3 - но се взема предвид само количеството калциев карбонат, други компоненти на твърдост като магнезий и в малки количества стронций не се вземат предвид.

В зависимост от степента на налична твърдост водата се разделя на една от трите категории:

  • мека вода до степен на твърдост 7,3 ° dH
  • средна вода между 7,3 и 14 ° dH
  • твърда вода над 14 ° dH

Опасности за здравето от вар в питейната вода

Както калцият, така и магнезият са основни строителни материали за нашето тяло. Освен това абсорбцията от водата така или иначе е много лоша, така че дори при много твърда вода се абсорбира само минимално количество, което е далеч под действителната дневна нужда.

"Калцификация" на мозъка или коронарните артерии поради високото съдържание на калций във водата не е възможна. За тези отлагания са отговорни други метаболитни процеси, а в някои случаи участват и вещества, различни от вар.

Това е приказка, възникнала от погрешното тълкуване на термина „калцификация“ в народния език. Твърдата вода в никакъв случай не е нездравословна. Той няма никакви ефекти върху здравето.

Технически недостатъци поради твърдата вода

Когато обаче карбонатната твърдост отпадне при нагряване на водата или при извличане на въглероден диоксид от водата, в устройствата могат да възникнат отлагания. Възможно е и запушване на линии.

За да се предотврати това, системите за омекотяване на водата могат да намалят карбонатната твърдост на водата. Остава постоянната твърдост на водата.

Прекалено меката вода също може да има недостатъци, особено възможната преждевременна корозия на тръбите.

Съвети и трикове "Чудоустройства " за омекотяване на водата с помощта на магнити или електрически полета много често не спазват това, което обещават. Това не е ясно научно доказан начин на действие.