Варовата гипсова мазилка може да носи плесен, но не се лепи сама

Гипсът съчетава много подобни свойства с вар. Решаваща разлика обаче е алкалността. За разлика от вар, вар, която също е минерална, не може да се плесне сама, но може да действа като носител. Докато варът "унищожава " спорите с химическа реакция, гипсът трябва да изсъхва напълно и надеждно отново и отново.

Гипсът на Париж е евтин удължител

Като един от най-старите строителни материали за зидария и мазилки, чистата варова мазилка се заменя с варова гипсова мазилка в много нови сгради и ремонти. Обикновено това е възможно без никакви проблеми и разликите във вътрешната мазилка едва ли се забелязват.

  • Прочетете също - варова мазилка в банята
  • Прочетете също - можете сами да направите варова мазилка
  • Прочетете също - Смесете варова мазилка сами за различни области на приложение

Като цяло обаче повечето занаятчии и професионалисти установяват, че варовите или предимно варови мазилки произвеждат по-висококачествена вътрешна мазилка. Основните аргументи в полза на добавянето на гипс са спестяванията на разходи и по-лесната обработка.

Рискови фактори за растежа на плесени

Алкалната вар образува смъртоносен капан за спори на плесени. Същото се отнася и за замърсителите във въздуха в помещението, които са свързани и неутрализирани от вар. Тези свойства липсват в мазилката на Париж. Следователно чистата гипсова мазилка носи плесен и не е подходяща в банята или други влажни помещения.

Гипс и мазилка мазилка не са подходящи като материал за вътрешна мазилка, ако:

  • Настъпва редовно силно развитие на влажността
  • Изчерпванията или овлажнителите на зидария има
  • Вентилацията на стаята е лоша или не е налична
  • Алергични страдащи и чувствителни към замърсител живеят в домакинството

Gips предлага писта за форми

Например, за да използвате специалната гладкост на стената на мазилката с мазилка, съдържанието на вар може да бъде намалено. Limegip мазилка може да свири на мухъл от около осемдесет процента от липата. Между седемдесет и осемдесет процента и с редовно пълно сушене

В "нормални" области на живота и помещенията могат да се справят с гипсовата мазилка с влага лесно. Обемът на влагата, който абсорбира и връща капилярните структури, е подобен на тези на вар. Ако се появят свързани с сградата джобове за влага като конденз, трябва да се избягва варова гипсова мазилка. Типични ситуации могат да се срещнат в мазето и по външните стени, обърнати към така наречената "метеорологична страна".

Съвети и трикове Дори ако изследвате отклоняващи се рекламни съобщения от някои производители, особено от гипсовата промишленост, общоприет е обичай варовата гипсова мазилка да не може да се използва като вътрешна мазилка срещу плесен.