Тапетна варова мазилка с или без подготовка

Съвсем различните начини, по които повърхността на варовата мазилка може да бъде проектирана, варират от залепване и поставяне на тапети до запълване или дори ново измазване. Вътрешните мазилки обикновено имат достатъчно гладка текстура, но драскотини, груби или текстурирани мазилки не могат да бъдат тапети без добра подготовка.

Оценете равномерността и гладкостта с прост тест

Ако това е обичайна и нормална фина мазилка за интериора, повечето тапети могат да се нанасят върху варова мазилка без никакви проблеми. Гладка варова мазилка по вътрешните стени обикновено се сплъстява. Като правило, размерът на зърната на мазилката, който не надвишава размера на зърната от един милиметър (0/1), се счита за гладка вътрешна мазилка.

  • Прочетете също - частично или напълно тапети вароциментова мазилка
  • Прочетете също - изберете варо-гипсова мазилка или вароциментова мазилка като мазилка
  • Прочетете също - варова мазилка в банята

Стенната мазилка има по-големи зърнени размери. Фина мазилка също може да се нанесе със структура. Два прости теста могат да се използват, за да се определи дали може да се тапети директно:

1. С гърба на ръката си и лек натиск, погладете около половин метър над мазилката. Ако кожата има охлузвания, тя не може да бъде оправена без подготовка.

2. Насочете лампа или прожектор към конструкцията от четири посоки. Хвърлянето на сянка не трябва да надвишава триизмерната височина на курса във всяка посока.

Попълване или нанасяне на нов топ лак

Ако мазилката няма необходимата гладкост на повърхността, ново нанасяне на довършителна мазилка или изглаждащ пълнител е за предпочитане пред шлайфане или дори премахване.

По принцип неравностите трябва да се запълнят, което е относително лесно да се направи чрез изравняване на вътрешната мазилка, например с варовик или варосана вар. Това приложение може също така да намали пясъчността на варовата мазилка, което носи риск частично да не успее да задържи пастата за тапети.

Пригодност на стила на тапета

Дифузионно отворените тапети от хартия и текстил запазват специфичните предимства на варовата мазилка. Пластмасите и руно запечатват мазилката и по този начин нейния дифузен ефект.

Тежките тапети се нуждаят от по-силна паста, което обикновено може да бъде постигнато само с разтворителите, които съдържа. Водоразтворимите и дифузионно отворени пасти могат да се нанасят върху мазилката в няколко прохода, за да се увеличи адхезивният ефект.

Съвети и трикове Уверете се, че вашата варова мазилка е напълно суха, преди да я тапетите. Ако тапетите твърде рано, ще объркате "водния баланс " на вашата мазилка, което може да доведе до повреда и дори отделяне.