Варова мазилка: ръководство

Лаймът е много стар строителен материал, който е оценен на ранен етап заради многото си добри свойства. В миналото хората са работили с негасена вар, което е имало особено положителен ефект върху каменни сгради. Днес почти всички положителни свойства се получават чрез модерна варова мазилка. Само някои фермери все още варят конюшните си с вар, използвана в миналото.

Свойства на вар

Лаймът е дишащ от една страна, но също така е особено устойчив на влага и естествено потиска плесента, от друга. Като чиста вар той също добре абсорбира миризмите и също така има дезинфекционен ефект до известна степен. Главно поради тези свойства, чистата вар все още се смята от много фермери за най-доброто средство за избелване на конюшните с нея. В миналото варът и варовата мазилка са се използвали практически за всичко, както от външната, така и от вътрешната страна на сгради, стени и тавани. Чистата вар създава ярко бял цвят, запазва каменните сгради и ги предпазва от лишеи и мъх. Стар вътрешен съвет, който е известен от векове, е да добавите една или две опаковки с възможно най-голяма мазнина към всяка кофа вар преди боядисване: млечните компоненти помагат за по-бързото изпаряване на влагата от стената от влажни камъни и по този начин да запазите стените по-сухи. Реставраторите все още използват този трик и до днес, когато ремонтират стари сгради - според докладите той все още работи доста добре с тухлени стени.

  • Прочетете също - Правене на варова мазилка гладка отвътре
  • Прочетете също - варова мазилка в банята
  • Прочетете също - цени за стена с варова мазилка

Модерна варова мазилка

Модерната варова мазилка, която сега се предлага като класическа мазилка, но също и като мазилка за валцуване и четка, също предпазва от плесени, намалява мириса и диша. Той може да абсорбира много влага и следователно е подходящ и за всички влажни помещения, като бани или мазета. Разбира се, по-добре е да облицовате плочки, които са склонни да пръскат вода - а не да гипсирате. Днес рядко се използват чисти варови мазилки от външната страна на сградите - но е възможно. След това дишащите свойства на варовика влизат в сила от двете страни на сградата. Обработката на съвременните варови мазилки не е по-трудна, отколкото при другите мазилки - разбира се, това е особено лесно с валцована или четка мазилка, която може да се прилага и от по-малко квалифицирани хоби майстори. В много случаи варовата мазилка се използва като текстурирана мазилка с размер на зърната между 0,5 и 1 мм - обаче трябва да се отбележи, че колкото по-голям е размерът на зърната, толкова по-нисък е добивът на контейнера.