Коминна печка и тапети: какво трябва да имате предвид

Печката никога не трябва да работи в близост до запалими материали. Има определени разстояния за безопасност и неща, които изискват специално внимание от вас. Това включва и тапети в зоната около камината.

Важни безопасни разстояния около печката

Печката на дърва разпространява приятна топлина и се е доказала като особено популярен източник на топлина в миналото. Ако се работи с дърво, това е екологична отоплителна система. Около печката обаче се натрупва и много топлина, което трябва да се вземе предвид при обзавеждането на стаята. Определени безопасни разстояния се отнасят до мястото, където е поставена камината, особено за запалими материали като дървена ламперия или тапет. В случай на съмнение винаги следвайте инструкциите на производителя или попитайте коминочистач, чиито хлабини трябва да се спазват. Като правило обаче трябва да се спазват около 40 сантиметра за горими материали като следното:

  • Прочетете също - Плочки зад камината и на какво да обърнете внимание
  • Прочетете също - Тапет зад камината и какво да търсите
  • Прочетете също - Какво да имате предвид при боядисване на камина
  • Странични или задни стени към горими материали
  • Разстояния от изпускателни тръби до дървена облицовка или тапет
  • Разстояния до запалими подови материали (килими, дърво или пластмаса)

Тапет около камината и какво да търсите

Разстоянията между печката и стената или. Одеялата играят голяма роля. Стените често са оборудвани със запалими стенни покрития като тапети. Преди всичко текстилните тапети или опъването на плата се считат за доста неблагоприятни. Играете безопасно с огнеупорен дизайн на стената. Във всеки случай обаче трябва да спазвате необходимите минимални разстояния, които са определени от производителя на печката, или който получавате от вашия комин или специалист. Ако искате да инсталирате тапети в стаята, трябва да разчитате на двустенни тръби, които намаляват радиацията на топлината. Дори радиационните защитни плочи предлагат добра защита. Те могат да бъдат монтирани директно върху тръбата за пещ.

Важно е защитата на тапета преди горещите тръби

Като цяло, това е така, че необходимото разстояние на печката да се поддържа от стената или други запалими компоненти, когато се извършват точно в съответствие с инструкциите за инсталиране на пещта. Критично място е връзката от фурната до стената и комина, тъй като е много близо до евентуално стената на стената. Използвайте само подходящи съединители за това и потърсете съвет от вашия коминочистач.