Мога ли да нанеса и глазура с валяк?

Четка или ролка, това е въпросът тук! Обикновено майсторът използва четка, когато иска да нанесе глазура; ролята е по-малко търсена. Големите площи обаче са трудни за справяне със сравнително малка четка за глазура - работата изглежда отнема безкрайно много време. В този случай това, което говори против използването на ролята и наистина ускоряването с нея? Обикновено нищо.

Нанесете глазура с валяк: Зависи от повърхността!

Погледът върху контейнера с глазурата показва дали съответният покривен материал може да се валцува. Може би инструкциите за употреба също могат да ви кажат кой тип валяк върви особено добре с вашата глазура. Но също така обърнете внимание на подземната повърхност!

Защото: Грубо структурираната повърхност, например груб строителен дървен материал, едва ли позволява равномерно, визуално безупречно нанасяне. Да не говорим, че четката е може би по-добрият начин да влезете в дълбините и по този начин да избегнете досадни пропуски.

Може обаче да не искате да удряте всички места и дори съзнателно да избягвате дълбините: Глазурата може да бъде истински декоративен дизайнерски елемент, който можете да използвате творчески по свой собствен начин. Ако се съмнявате, направете ограничен тест.

Въпрос за инструмента: Коя роля мога да използвам за глазура?

Течните бои трудно могат да бъдат овладени с грешни инструменти: те капят и размазват, без да спират. За вашата глазура изберете валяк за боядисване от микрофибър, който попива добре материала и го освобождава отново дозирано.

Покрит с пяна валяк за боядисване също може да бъде полезен, в зависимост от вида на глазурата. Ако не можете да решите, остава само едно нещо: изпробвайте го на тестова повърхност.

Кратки инструкции за дървени повърхности: Как да нанесете глазурата си с валяка

Единственото, което липсва, са инструкции за това как глазурата може най-добре да се нанесе върху основата с валяка. Процедурата се различава само в няколко точки от обработката с четка.

  • Нагрубете повърхността с шкурка
  • Винаги шлайфайте по посока на дървесните зърна
  • Напълно премахнете изкоренените стари бои
  • Почистете старателно основата
  • Възможно е ъгли и дълбочини. Подгответе с четка
  • Винаги разточвайте отделни повърхности мокри върху мокри
  • Ако е възможно, предварително дефинирайте работните етапи
  • Нанесете глазура тънко и бързо
  • Завийте с дървесното зърно
  • След това оставете да изсъхне старателно
Съвети и трикове Можете да разберете дали е необходимо второ нанасяне на глазура, след като е напълно изсъхнало. Едва след това боята постига окончателното си визуално състояние - и можете, ако желаете, да поставите втори слой отгоре.