Можете да поставите плочки за щракване върху чакъл?

С клик плочки, чистите подови настилки могат да бъдат създадени бързо и лесно. Недостатъкът обаче е, че такива плочки често се нуждаят от напълно здрава, равна повърхност като бетонна основа. В зависимост от вида на плочките, това също може да се откаже.

Полагане на щракащи плочки върху чакъл - това е възможно?

Ако искате да освежите градината си с изчистена, модерно изглеждаща градинска пътека или изчистена тераса без трески, можете да очаквате бързо, неусложнено изпълнение от плочки за щракане. И наистина, щракащите плочки примамват с някои неща, които успокояват нетърпимостта и задоволяват желанието за модерен шик:

  • много бързо и лесно за полагане
  • също пластмасови варианти устойчиви на атмосферни влияния и устойчиви на гъбички
  • добре поддържан външен вид

Клик плочките се предлагат в много различни версии и са изработени от различни материали. Общото между всички тях е предимно решетъчна подструктура под всяка плочка, която е снабдена с капси и щифтове за затваряне заедно по краищата. Това означава, че плочките могат просто да се щракнат заедно, което означава, че повърхността на плочките расте много бързо.

Но вие всъщност печелите от това само ако най-важното нещо вече е там: твърда повърхност. Тъй като в сравнение с масивните каменни плочи, повечето плочки с клик имат доста ниска присъща стабилност и се нуждаят от много подкрепа отдолу. Следователно за повечето плочки с щракване е най-подходяща бетонна основа, която трябва да е напълно изравнена.

Песъчинка вместо бетон?

Но ако нямате конкретна основа и не искате да изградите такава, може да успеете да се върнете към по-малко сложни методи. Качеството на клик плочките е определящо тук. Грубо казано: колкото по-масивни и солидни са те, толкова по-вероятно е да бъдат легнали върху чакъл.

Определено има плочки за щракане, които не са направени от най-леката пластмаса. Предлагат се и варианти от истински камък, масивно дърво или устойчиви композитни материали като PVC, подсилен със стъклени влакна. Такива плочки за щракане не се нуждаят непременно от бетонна основа като основа, като насипен камък може да се използва и като постелка.

В повечето случаи производителите препоръчват чакъл, а не чакъл. Поради своята закръглена и не толкова остра форма на зърно, чакълът е по-щадящ към основите на плочките. Силата, разбира се, все още трябва да бъде гарантирана. Това означава, че чакълестото легло трябва внимателно да се разклати. За да се направи постелящият слой още по-твърд и по-малко подвижен, по избор може да се използва и свързващ агент.