кестеново дърво

Дървесината на конския кестен и сладкия кестен не играе особено важна роля в дърводобивната промишленост, но все още се използва за изненадващ брой цели. Можете да научите повече за това интересно дърво в тази публикация.

Технически стойности

Стойност на описанието на измерената стойност
Насипна плътност 0,50-0,59 g / cm³
Средна плътност приблизително. 500 kg / m³
Сила на натиск 31-38 N / mm²
Сила на огъване 64 N / mm²
Калорична стойност 4,2 kWh на кг, 2.000 kWh на кубичен метър
  • Прочетете също - Твърда дървесина: най-важните видове дървесина
  • Прочетете също - Ipe Holz - дървото за гала строителство
  • Прочетете също - Произходът на дървото Sheesham

Видове кестенов дървен материал и обозначения по DIN

Що се отнася до кестените, трябва да се направи основно разграничение между обикновения кестен или конския кестен и сладкия кестен (който осигурява ядливи кестени). Има много различни видове конски кестен, някои от които дори са местни в Япония. За самата дървесина обаче тези разлики са от малко значение.

Използвайте обозначение
Национално наименование съгласно DIN бъки
Съкращение съгласно DIN KA
Международни обозначения съгласно DIN EN 13 556 и съкращения Конски кестен (AEHP, EU) и сладък кестен (CTST, EU)

Виж

Зърно

Кестеновото дърво има много малки и разпръснати пори, зърното е забележимо неправилно и често не е много декоративно.

цвят

Кестеновото дърво е почти винаги белезникаво-жълто, но може да бъде леко червеникаво или кафеникаво в пламъците и да потъмнее с времето. Възможно е и пожълтяване.

Имоти

Кестеновото дърво е умерено тежко, меко и податливо. Той не се свива много и е лесен за работа, но понякога затруднява повърхностната обработка.

съпротива

Кестеновото дърво не е нито устойчиво на атмосферни влияния, нито устойчиво на гъбични и насекоми атаки. Поради това не се препоръчва използването му на открито.

използване

Днес кестеновото дърво е от малко значение в интериорния дизайн и конструкцията на мебели. Използва се главно в занаятите за струговане и дърворезба и понякога се използва като сляпо дърво. Освен това много малки части са направени от кестеново дърво:

  • Компоненти за пиано
  • Играчки
  • Дръжки и копчета
  • ортопедични устройства
  • Кутии

Кестеново дърво като дърва за огрев

Кестеновото дърво има относително добра калоричност, приблизително същата като тази на бука и дъба. Така че, ако можете да вземете евтино кестеново дърво за дърва за огрев, това със сигурност е добър избор.

Цени)

Кестеновото дърво като нарязан дървен материал е сравнително скъпо и обикновено се среща рядко в търговията с дървен материал. Цените за нарязан дървен материал са приблизително в рамките на 1.300 EUR на м³.

Тук ще намерите преглед на всички видове дървесина

Съвети и трикове Кестеновото дърво е лесно за издълбаване и е относително подходящо за начинаещи. Така че може да е добър избор.