Ръководство за закупуване на буков паркет

През 90-те години буковият паркет е един от най-популярните видове дървесина за подови настилки. Ниската цена, твърдостта и стабилността, равни на тази на дъба и ниската склонност към износване направиха леката и финозърнеста повърхност популярна. Популярни са и червеникавите оттенъци.

Твърдост, която не е стабилна по размер и фин външен вид

Буковият паркет е един от най-евтините видове паркет, въпреки че специалните предварителни обработки компенсират някои от типичните недостатъци на буковата дървесина и увеличават цената.

  • Прочетете също - Общ преглед на цената за паркет от орех
  • Прочетете също - Съвети и цени за паркет от пушен дъб
  • Прочетете също - съвети за омазан дъбов паркет

Буковата дървесина е много чувствителна към промени в стайната температура и влажност. Следователно буковият паркет не е подходящ за полагане на подово отопление, дори с многослойна структура.

Твърдата дървесина на бука не е много стабилна по размер и има тенденция да образува фуги по-бързо от другите дървесни растения като дъб или ясен. Този ефект може да бъде намален, например чрез амортизиране.

Запарването на букова дървесина засилва червеникавите тонове, което дава на дървото името червен бук. Без обработка повърхността изглежда светло бежова и със своите фини зърна и текстура се адаптира добре към много стилове на интериорен дизайн.

Цени на избрани доставчици (към 2013 г.)

Буков паркет, многослоен
3-лентово запечатано дъно на кораба магазин за паркет24.де 20,90 EUR / кв.м
Дълги ленти с 3 ленти, навлажнени и матирани магазин за паркет24.де 24,90 EUR / кв.м
Дълги ленти с 3 ленти, задушени и запечатани магазин за паркет24.де 11,99 EUR / кв.м
Масивен буков паркет Индустриален паркет магазин за паркет24.де

Подходящ за стълби

Червеникавият основен тон на бука е особено очевиден чрез предварителни обработки като пара. В същото време амортизацията увеличава стабилността на размерите. При многослойния паркет проблемът с стабилността на размерите отстъпва на заден план, тъй като износващият слой не е склонен да се изкривява, когато е запечатан.

За помещения, в които се очакват променящи се температури и влажност, трябва да се въздържате от масивен буков паркет. Мокрите стаи като кухнята или банята са също толкова голяма част от нея, колкото и зимните градини или мазетата.

Буковият паркет е неподходящ за използване на открито. Освен че е чувствителна към атмосферните условия, буковата дървесина има тенденция да бъде атакувана и от гъбички и насекоми.

Съвети и трикове Буковият паркет е много подходящ в дневни с постоянни външни условия. Високата устойчивост на абразия се отплаща особено когато паркетът често се стъпва и се ходи по него. Следователно буковата дървесина също е много популярна като стълбищна дървесина.