Няма топла вода, въпреки работещото отопление на газовия котел

Ако използвате газов котел за отопление и топла вода, може да се случи така, че от крановете и душовата глава да не излиза топла вода въпреки работата на отоплението. По-долу обясняваме защо това може да бъде и какво можете да направите.

Защо газовият котел не произвежда топла вода, когато отоплението работи?

Газовите котли, които са предназначени както за отопление на жилищна площ, така и за производство на топла вода, се наричат ​​комбинирани газови котли. С такива устройства винаги може да се случи или отоплението да откаже и топлата вода да продължи да работи или обратно. Ако вашият комбиниран газов котел се отоплява, т.е. горелката е наред, но изтечената вода остава студена, това може да се дължи на следните причини:

  • Настройка само на режим на отопление
  • Дефект на превключващия клапан
  • Дефектен топлообменник
  • Дефектен сензор

Настройка само на режим на отопление

Особено при деликатни устройства като газов котел, който е под налягане на водната система и е пълен с експлозивен газ, на първо място трябва да изключите много тривиални причини. Ако е възможно, трябва да избягвате ненужна работа със свързаните рискове. Затова първо вижте дали комбинираната термална баня просто е настроена на режим на отопление.

Дефект на превключващия клапан

Особено при по-старите газови котли, честа причина за отказ на топла вода е дефект или. заглушаващ превключващ клапан. Този трипътен превключващ клапан е необходим за комбинирани газови котли, така че да е възможно да превключвате напред-назад между режима на отопление и режима на отопление на БГВ. Ако вентилът е дефектен, той може да се забие в едно положение - т.е. в режим на отопление, ако подготовката за топла вода вече не функционира. Превключващият клапан може да се сменя. По-добре е да оставите промяната на професионалисти.

Дефектен топлообменник

Проблем може да има и топлообменникът, особено когато постепенно проникват проблеми с приготвянето на топла вода и е имало моменти само с хладка вода преди пълен отказ. С течение на времето той може да се калцира и след това вече да не изпълнява услугата си правилно или изобщо да не го прави. Може да е достатъчно да го отстраните от котлен камък и да го почистите. За да премахнете устройството, обаче, то трябва да бъде под налягане. Ако не сте сигурни, по-добре е да оставите професионалистите да го направят.

Дефектен сензор

Ако комбинираният газов котел е свързан към резервоар за топла вода, сензорът, който изпраща на газовия котел съобщението за претопляне, ако температурата е твърде ниска, също може да е дефектен. Възможно е тя вече да не е постоянно свързана към окабеляването поради външни механични въздействия и трябва само да бъде изправена.