Пробиване на керамика - кой е най-добрият начин да се направи?

Керамиката има особено висока твърдост - ето защо пробиването през керамични детайли често е доста проблематично. Следващата статия обяснява как работи най-добре, кои инструменти са подходящи и кои практически алтернативи има.

Трябва да се внимава

  • съвпадащи свредла
  • Песъчинки преди пробиване
  • Предварително пробиване
  • Прочетете също - бормашините за порцеланови изделия трябва да са твърди
  • Прочетете също - Успешно пробиване на гранит
  • Прочетете също - Пробиване на метал с успех

Съответстващи свредла

Понякога се различават мненията за това какво е подходящо като подходяща бормашина за керамика. Поради високата твърдост на керамиката, диамантените свредла и диамантените кухи свредла почти винаги са подходяща алтернатива.

Трябва също да се прави разлика между мека, средно твърда и много твърда керамика. Конвенционалните плочки, изработени от глинени съдове, например, могат да бъдат класифицирани като средно твърда керамика, докато порцелановият камък е един от най-твърдите керамични материали, които съществуват. Твърдостта на FSZ е дори по-висока от тази на диаманта.

Това означава, че пробиването в много твърда керамика е практически невъзможно. Дори и с диамантени свредла тук едва ли е възможно да се постигне разумен резултат.

За всеки тип мека или средно твърда керамика Bosch има специални свредла за керамика, които досега са се доказали в употреба - например при пробиване на отвори в плочки. Може да се използва и за не закалено стъкло и да се използва сухо.

Песъчинки преди пробиване

Централното щанцоване е от съществено значение, особено върху остъклената керамика, така че свредлото да не се плъзга настрани. Най-добрият начин да направите това е да използвате лепяща лента, която е леко притисната в мястото на пробиване.

След това се използва най-малкото свредло за леко предварително пробиване. Лентата също така предотвратява напукването на глазурата около мястото на пробиване по време на действителния процес на пробиване.

Предварително пробиване

Препоръчва се предварително пробиване. Винаги обаче трябва да работите с възможно най-малко налягане и с ниска скорост при предварително пробиване, но с възможно най-висока скорост при пробиване.

Пробиване на отвори в керамика - така работи

  • Керамични (напр.Б. Плочка) с ниска до средна твърдост
  • тиксо
  • Свредло (€ 48,00 в Amazon *) и свредло за керамика

1. Маркирайте отвора за пробиване и го залепете

Прикрепете лентата към желаното място за пробиване, натиснете я внимателно и подгответе тренировката.

2. Центрирайте тренировката с помощта на малка бормашина

Започнете с възможно най-малкото свредло и предварително пробийте с бавна скорост.

3. за пробиване на дупка

Поставете действителната тренировка в центриращия отвор и завършете пробиването на дупката по желание.

Съвети и трикове За много твърда керамика, процесът на рязане с вода може да е опция. Много каменоделци разполагат със съответното оборудване.