верижният трион не започва - какво да правя?

Ако резачката не иска да започне, е време да получите отстраняване на неизправности. Какво можете да направите подробно какви причини могат да бъдат на разположение и как да проверите правилно веригата, ще научите в този пост.

Отстраняване на неизправности и опити за стартиране

По правило всеки трион се нуждае от два до три опита за стартиране след студен старт. Това е нормално и не е признак за повреда. Дори при топъл старт, понякога може да са необходими два до три опита.

  • Прочетете също - моторен трион: маслена помпа е смолирана
  • Прочетете също - Кой бензин за верижния трион?
  • Прочетете също - Стартиране на верижния трион - Кратко ръководство

Ако верижният трион не стартира след четири до пет опита, е време да започнете отстраняване на неизправности. Твърде много неуспешни опити за стартиране повреждат верижния трион и водят до силно износване на триона. Трябва абсолютно да избягвате това и да започнете да отстранявате неизправности на ранен етап.

Проверете предварително

Първо проверете според инструкциите за употреба дали действително сте извършили опита за стартиране според спецификациите на производителя. Това е важно, тъй като верижните триони могат да съдържат различни контроли и понякога трябва да се направят специални настройки за отделни модели.

След това проверете двете нива на течността:

  • Горивна смес
  • Смазочно масло за вериги

Горивната смес (смес от моторно масло и гориво) трябва да бъде с достатъчно високо качество и в правилното съотношение на смесване (обикновено 1:25 или 1:50 - т.е. 1 част масло и 25 или 50 части бензин).

Горивото, което е твърде старо и е било прекалено дълго в резачката, при определени обстоятелства може да загуби качеството си. Разбира се, уверете се, че има достатъчно налично гориво.

Що се отнася до смазочното масло за вериги, трябва да проверите дали контейнерът всъщност е пълен. Това трябва да стане навик преди всеки опит за стартиране, за да се избегне повреда на верижния трион.

Възможни причини за неуспешен старт

Верижният трион няма да работи - често срещаните причини са:

  • Мръсен въздушен филтър
  • Запалителната свещ сажди, трябва да се почисти
  • запушен филтър за гориво
  • Замърсен карбуратор, трябва да се почисти
  • Карбураторът е неправилно регулиран

В най-лошия случай може да има и повреда на двигателя. Ако има припадък на буталото, стартирането е невъзможно. Повредата на двигателя обаче може да бъде причинена и от претоварване, износване на триона или от използване на грешно гориво.

Съвети и трикове Особено старото гориво често се пренебрегва като причина - но всъщност много често води до трудности при стартиране. Уверете се, че винаги, и особено, използвате само висококачествено и подходящо гориво.