борова дърво - кои цени са общи?

Борова дървесина може - в зависимост от произхода - имат доста различни свойства, по-специално, което се отнася до силата на дървото. Има и различия в цените. Как боровото дърво се държи предварително в сравнение с други видове дървесина и какви различия има, прочетете тук.

Цени за дървен материал

Що се отнася до нарязания дървен материал, обикновено можете да приемете около 300 - 350 EUR на м³ за по-нискокачествената борова дървесина (клас I / II). Висококачествената дървесина обикновено струва между 450 и 550 EUR на м³. Това означава, че цената на боровата дървесина с по-високо качество отговаря приблизително на нивото на смърчовата дървесина, но цените за по-ниските качества са малко по-евтини, отколкото за смърч.

  • Прочетете също - борова дървесина - вторият най-добър смърч
  • Прочетете също - оцветяване на борова дървесина - възможно ли е?
  • Прочетете също - рисуване на бор - това, на което непременно трябва да обърнете внимание

Сравнение на цените с други видове дървесина

В сравнение с висококачествената твърда дървесина като дъбова или букова дървесина, борът е сравнително евтин. Буковото дърво струва приблизително. 300 EUR на m³ повече от бор, дъбът е с около 500 EUR на m³ по-скъп. Това ясно показва ценовата разлика между местните твърди и иглолистни дървета.

Разлики в цените

Има незначителни ценови разлики за вносен бор от специални видове, като бор от Уеймут или стробоскоп, и двата от които се използват главно като модел дървен материал. Преобразувани в m³, цените обикновено са малко по-високи тук, в зависимост от източника на доставка.

Борово дърво като дървени трупи и индустриално дърво

Обичайните цени на местната борова дървесина за стволови дървета са приблизително между 60 и 70 EUR за кубичен метър реколта. От друга страна, смърчът със същото качество струва 80 - 90 евро за кубичен метър реколта. Като индустриална дървесина, борът обикновено е малко по-евтин от смърч: 23 куб. Метра са необходими за кубичния метър борова дървесина, около 27 - 30 евро за смърч.

Бор за дърва за огрев

Като иглолистна дървесина цените на дървата за бор са значително по-евтини, отколкото при много по-твърдите твърди дървета. Въпреки това, боровата дървесина също осигурява около една четвърт по-малко топлина на кубичен метър. Освен това е подходящ само за използване в затворени фурни без стъклени врати. Всичко това трябва да се вземе предвид при закупуване, определено добрата цена трябва да бъде с 30-40% по-ниска от тази за твърда дървесина, така че цената на дървесината да се изплати.

Тук ще намерите преглед на всички видове дървесина

Съвети и трикове Можете да попитате за актуалните цени на дървесината за горска дървесина не само от държавните администрации по горите, но и от земеделските камари в съответните федерални провинции и от независими доставчици на горски услуги.