Отстранете остатъците от лепило от ламината, без да го повредите

Остатъците от лепило често могат да бъдат отстранени от ламинат много по-лесно, отколкото се опасявате. Има няколко инструмента, които разтварят остатъците от лепило, но не атакуват защитната повърхност на ламината. Повърхността, изработена от меламин, също се противопоставя на подаването на топлина, което също увеличава ефективността на помощните средства при почистване и почистване.

Два инструмента и сешоар за отстраняване на лепилото от ламината

Дори ако ламинираният паркет е чувствителен към много влияния, инструментите за премахване на обикновени лепила не са един от тях. Със следните две вещества и евентуално сешоар, успех почти никога не липсва:

 • Прочетете също - Отстранете лепилото за килими преди полагане на ламината
 • Прочетете също - Отстраняване на кучешката урина от ламината
 • Прочетете също - Премахване на изсушена смола от ламинат

1. Ацетон (съдържа се и в лакочистителя)
2. Масажно или готварско масло

Тези средства си струва да се изпробват и върху други, вероятно по-устойчиви петна като смола, силикон и лепило за килими.

Как да премахнете остатъците от лепило от ламинат

 • Ацетон или
 • лакочистител
 • Масажно масло или
 • Олио
 • сешоар
 • Памучен плат
 • Възможно стъргалка за котлони или
 • Остра шпатула / шпатула

1. Разредете остатъците от лепило

Ако изсъхналите капки и остатъци изпъкнат повече от 0,5 милиметра, отстранете върховете със скрепер за плот или шпатула. Уверете се, че между инструмента и ламинатната повърхност винаги има залепващ слой.

2. С ацетон

Намажете сега плоския остатък от лепило с препарат за отстраняване на ацетон или лак. Оставете агента да действа около десет минути и отстранете лепилото със суха памучна кърпа.

3. С масло

Капнете масло за готвене или масаж върху остатъка от лепило. Затоплете леко зоните със сешоар и отстранете остатъците с памучната кърпа.

Има няколко точки, които трябва да имате предвид както за ацетон, така и за масло:

На ламинирания под не трябва да остават остатъци от масло. В крайна сметка маслото ще стане гранясало и ламинатът ще започне да мирише на мухъл.

Препаратът за премахване на лак съдържа само ацетон. Ако концентрацията не е достатъчна за разтваряне на остатъка от лепило, чистият ацетон от железарския магазин ще помогне в по-голяма степен.

Разбира се, трябва да се вземат предвид добавените аромати и миризмите на помощните средства. Чистият ацетон се изпарява напълно доста бързо, препаратът за премахване на лак може да остане забележим до няколко дни, а парфюмираните масла издържат до няколко седмици.

Съвети и трикове Ако работите с масло, можете да противодействате на притъпяването на почистените зони, като омажете ламината като допълнителен ефект.