Почистване на клинкерни плочки - ето как работи

Подовете от клинкер могат да натрупат много мръсотия с течение на времето. Как да ги почистите отново и кои методи трябва да се използват с повишено внимание при почистване, ще разберете подробно в тази статия.

Основно почистване на клинкер

Клинкерите са особено тухлени тухли. Поради тази причина повърхността им се спече особено плътно, т.е. напълно затворена. Порите са слети заедно, за да образуват твърда, подобна на стъкло повърхност (процес на синтероване на повърхността).

  • Прочетете също - цени на клинкерни тухли
  • Прочетете също - цени на избрани доставчици за клинкерни тухли
  • Прочетете също - клинкерна тухла - каква ширина на фугата?

Поради тази причина клинкерната тухла е много устойчива, устойчива на износване и почти напълно непропусклива за вода. Твърдият повърхностен слой доста добре се противопоставя на замърсяванията и (стига да не е повреден) също така предотвратява проникването на мръсотия под повърхността.

Почистването с чиста вода (топла вода за по-силна и упорита мръсотия) и с помощта на четка обикновено е достатъчно.

Почистващо устройство за захранване

В магазините се предлагат специални почистващи препарати за фасада и клинкер. В повечето случаи такива почистващи препарати доста добре отстраняват дори силните замърсявания и стига да се окаже, че са подходящи за клинкер, не може да се случи много.

При необходимост могат да се използват и специални почистващи препарати от епоксидна смола за клинкер. С други електрически почистващи препарати - нещо за премахване на циментови воали - винаги трябва да бъдете внимателни и също да мислите за фугата.

Изцветяването на клинкер обикновено изчезва от само себе си чрез атмосферни влияния, за това не ви трябват специални или електрически почистващи препарати. В райони, които не са изложени на атмосферни влияния (като покривни зони), ефектът от времето може просто да бъде заменен с чиста вода.

Пясъкоструйни машини и шайби под налягане

Пясъкоструенето за почистване трябва да се избягва, доколкото е възможно - това сериозно ще повреди клинкера. Изключение от това е процесът на JOS микробластиране, използван от експерти, той е особено нежен и не уврежда клинкерните повърхности.

С чистачка под високо налягане определено трябва да се уверите, че няма да работите с твърде високо налягане. В противен случай ставите могат да бъдат повредени.

Съвети и трикове За да почистите силно замърсените фуги и да ги накарате да заблестят отново в нов блясък, можете - с дължимата предпазливост - да използвате и специални препарати за почистване на фуги. Винаги обаче се уверете, че почистващият препарат наистина е подходящ за варов разтвор, който имате.