Фугиране на настилка от клинкер - трябва да обърнете внимание на това

Клинкерната настилка е доста лесна за полагане. Фугирането на клинкерни павета обикновено също не е трудно - но има няколко неща, на които определено трябва да обърнете внимание. Всичко за правилното фугиране можете да прочетете в тази статия.

Важно за ставите: кантът

Още преди полагането на паветата трябва да се направи кант, ако е възможно. Лесно може да се направи от повдигнати камъни с облегалка от бетон.

  • Прочетете също - Полагане на настилка от клинкер - ето как работи
  • Прочетете също - Тухла за фугиране
  • Прочетете също - Фугиращ клинкер: какви цени се прилагат?

Това предотвратява изместването на паветата, особено в областта на ръба. Можете също така да поставите кант в хоросан (7,79 евро на Amazon *).

Фуги или без фуги?

Клинкерната настилка по-специално може да се полага и "хрупкава ". Това означава, че камъните - без фуги - са поставени близо един до друг. С течение на времето се появяват леки лющения по каменните ръбове, които се трият един в друг и придават на камъните много специален вид. Това може да се желае.

Обикновено обаче ширината на фугата е от порядъка на 3 - 5 mm. Фугите трябва да бъдат равномерно широки (използвайте насоки при полагане).

Фугиране и фугиране на клинкерни павета професионално - стъпка по стъпка

  • Настилка от клинкер
  • Смес от натрошен пясък и песъчинки (за предпочитане 0 / 4G или 0 / 5G, за предпочитане не кръглозърнести
  • Агрегат 0/2 (възможно най-фино)
  • вода
  • Улична метла
  • Вибратор (вибратор за лека повърхност с вградена пластмасова плоча)

1. Попълнете ставите

Фугите се запълват с натрошен пясък и пясъчна смес, като сместа се мете по цялата повърхност с улична метла. Това трябва да се направи в няколко посоки, докато всички фуги се запълнят напълно.

2. Отърсвам

Използвайте вибриращата плоча (379,00 евро в Amazon *), за да вибрирате чисто пометената настилка. Работете отвън навътре. След като се отърсите, напълнете отново фугите с натрошен пясък и пясъчна смес, докато те се запълнят отново.

3. Затихване

Пометете финия агрегат върху ставите. Добавете много малко вода и утайка старателно

Съвети и трикове Ако искате, можете също да създадете постоянна, стабилна става. Най-добрият начин да направите това е да използвате изплакващ се двукомпонентен фугиращ разтвор за настилка, който може да се измие с вода. Това също ви спестява досадните плевели по-късно. Уверете се, че имате фуги с ширина най-малко 5 мм и че сте монтирали фуги за движение във всички периферни зони (контакт с друг материал, бордюри, връзка със сгради).