Сухо без бръчки: Полиестерът може да се постави в сушилнята?

Сушилнята има някои много приятни предимства, които са много удобни за феновете на спретнато облекло. Съкращава значително времето за сушене в сравнение с въжето за бельо и дори гарантира, че в прането има наистина малко гънки. Ако бързате особено или искате да си спестите гладенето, ще се радвате да използвате това устройство. Но какво да кажем за дрехите от полиестер: разрешени ли са в сушилнята??

Полиестерът и сушилнята не са съвместими

За съжаление отговорът е: по-добре не! Сушилните винаги работят с наистина горещ въздух, за да се изпари цялата течност от влакната за кратко време. Кондензаторните сушилни дори достигат температури до 125 градуса, докато сушилните за отработен въздух достигат "само" около 110 градуса.

  • Прочетете също - Дрехи, които ви поддържат сухи: Водоустойчив ли е полиестер?
  • Прочетете също - Може ли да се спаси облекло от полиестер??
  • Прочетете още - Пълнежът от полиестер е напълно натрупан: Може ли все пак да бъде запазен??

Най-ниското температурно препятствие на сушилнята за отработен въздух е 85 градуса - и това не е съвсем хладно. Полиестерът е много износоустойчива, но чувствителна на топлина пластмаса. Горещият въздух може да доведе до свиване на влакната.

Погледът върху етикета за грижа върху вашата дреха ви казва специфики: Обикновено сушилнята трябва да се зачеркне там - или е посочен нежният цикъл. Ако изобщо няма етикет, не бива да се успокоявате, ако прането ви струва нещо за вас.

Тогава как да изсуша полиестерните си дрехи??

Дрехите, изработени от полиестер, принадлежат на връвта за дрехи, където могат да бъдат изсушени много постепенно при нормални температури. За да затворите дрехите си:

  • Извадете дрехите от пералнята
  • Енергично избийте прането
  • Разстелете плата върху коня за дрехи
  • Изгладете във всички посоки
  • По възможност закачете над две успоредни линии
  • Щипки за дрехи създават грозни белези!

Разбира се, можете също да изсушите полиестера си, като използвате само една линия, но тогава прането ще отнеме малко повече време. Ако окачите дрехите си на две успоредни линии, гарантирате добра циркулация на въздуха и че процесът на сушене протича по-бързо.
Но какво да кажем за гънките? Те могат да бъдат премахнати при гладене, както ще научим в следващата част от тази поредица по въпроса за полиестера. Тук можете да разберете на какво точно трябва да обърнете внимание в тази стъпка.

Съвети и трикове Ако вашият полиестер няма право да влиза в сушилнята, но трябва да изсъхне бързо, просто поставете коня си за дрехи директно върху нагревателя. Внимание: Ако влажността на въздуха е висока, моля, проветрявайте от време на време!