въглеродна стомана

Въглеродната стомана или въглеродната стомана е специален вид стомана с някои много специални свойства на стоманата. В тази статия можете да разберете подробно какво отличава въглеродната стомана, къде се използва поради тази причина и какви специални стомани има в тази група.

описание

Въглеродната стомана е жаргонен термин. Подвеждащо е, че цялата стомана съдържа въглерод като най-важния елемент до желязото. Това прави стоманата стомана и я отличава от желязото. Въглеродните стомани се наричат ​​правилно AHS стомани. Съкращението AHSS означава (Advanced High Strength Steel).

  • Прочетете също - Пролетна стоманена тел
  • Прочетете още - Защита от ръжда за стомана
  • Прочетете още - Успокойте стоманата

Групиране на AHS стомана (AHSS)

AHSS са сред нелегираните стомани. В тази група те са висококачествени стомани, с още по-висока якост от така наречените бързи работещи стомани, които се използват за други цели (като инструментални стомани за високоскоростни машини). AHS и HS Steels имат напълно различни приложения. Само по-високата сила като обикновените стомани го прави взаимно взаимно.

AHS е само по-голям. Тези стомани включват много важни и често използвани стоманени групи:

  • Многофазни стомани
  • Двойни фазови стомани (преобладаващо феритна структура, но с вградени мартентяни острови)
  • Комплексни фазови стомани
  • така наречените закачалки от печене (стомани, които се втвърдяват при затопляне)

Пътуването и Twip стомани обикновено се отчитат и за въглеродните стомани. Типични за тези стомани е, че те стават по-трудни, когато деформират.

Прилагане на въглеродни стомани

Автомобилната индустрия е важна област на приложение за тези стомани. Важните видове стомана са преди всичко стоманените втвърдяващи се стомани (тъй като те автоматично се втвърдяват по време на завършване на емайл), както и стоманите TRIP и TWIP.

TWIP стоманите се използват главно в зоната на смачкване. Ако се деформирате, се втвърдявате значително. Стоманите TRIP са ценени в автомобилната индустрия поради тяхната добра пластичност и висока якост в сравнение с други стомани, което прави по-леката конструкция възможна

Съвети и трикове Ако искате сами да започнете да ковате острие на нож, начинаещите с въглеродна стомана (често наричана в търговията просто въглеродна стомана) са много добре посъветвани. В известен смисъл се счита за класика за начинаещи в ковачеството, но с която може да се произведат много висококачествени и здрави остриета. Определено е отлична стоманена нож. Въглеродната стомана обаче не е устойчива на ръжда. Следователно трябва да се уверите, че острието винаги е сухо и добре поддържано.