корков под върху подово отопление

Корковите подове по своята същност са домашни, топли до краката и много приятни за ходене. С подово отопление можете да се възползвате максимално от предимствата на комфорта си. Прочетете тук какво задължително трябва да имате предвид, когато използвате комбинация от подово отопление и коркови настилки.

Често успешна комбинация, но не и с електрическо отопление

Като правило термичното съпротивление винаги се брои за годността на подовото покритие. За да се осигури повече или по-малко функционален дизайн, термичното съпротивление на подовото покритие не трябва да надвишава 0,17 Wm² / K. Това не е проблем за около 4 мм коркови плочки с дебелина, тъй като те имат само 0,05 Wm² / K, дори при предварително изработен корков паркет, това все още е възможно при нормална стойност от около 0,11.

  • Прочетете също - цени за корков под
  • Също така прочетете - купувайте евтино коркови настилки
  • Прочетете още - Коркови подови настилки на останалите фондови борси

Въпреки това, подовата конструкция и структурата на отопляемата замазка са от голямо значение - във всеки случай трябва да се осигури най-без загуби и ефективен топлопреминаване между отопляемата замазка и подовото покритие.

Между другото, изискванията за годност се отнасят само за подово отопление с топла вода: за електрическо подово отопление корковото покритие - нито като корков паркет, нито като залепени коркови дъски - е подходящо, тъй като температурите, достигнати тук, често са твърде високи.

Субективно коркът е добър топлинен запас, но е необходимо регулиране на FBH

По природа коркът е много добър магазин за топлина - така че корковите подове почти винаги са топли до краката сами. Това обаче е само субективно усещане - а не физически правилно твърдение. Субективното усещане обаче прави коркът да изглежда много по-приятен от паркета например, особено през студения сезон.

Във всеки случай трябва да се уверите, че FBH е оразмерен съответно: В сравнение с покритие от плочки, ефективността на FBH с корково покритие спада с около 40%. След това контролното поведение на подовото отопление трябва да бъде коригирано съответно, тъй като корковият под има значително влияние върху това. В много случаи се препоръчва също корковите плочки да бъдат прикрепени към нагревателната замазка CaSulfate, ако е възможно, вместо корков паркет - тази препоръка определено има смисъл по отношение на подовата конструкция и топлопредаването.

Съвети и трикове Във всеки случай планирайте подовата настилка навреме - размерите на подовото отопление зависят не маловажно от нея. Ако искате коркови настилки в определени - или във всички помещения, от съществено значение е да адаптирате подовата конструкция и отоплителната система към нея още от самото начало. Също така трябва внимателно да прецените предимствата и недостатъците заедно с проектанта.