Циркуляр или трион за рязане?

Когато става въпрос за закупуване на нов трион, често възниква въпросът кой трябва да бъде закупен: цилиндричен трион, настолен трион или може би ръчен циркуляр? В тази статия можете да прочетете кой трион си струва кога и кои съображения трябва да направите.

Настолен трион незаменим?

Майсторите, които правят много дърводелски работи, често смятат триона за маса (159,00 евро на Amazon *) за незаменим. На практика обаче рядко правите разфасовки с настолен трион - много неща могат да бъдат изрязани много точно в магазина за железария срещу малко доплащане. За да получите подобно чисти разфасовки, се нуждаете от много скъпо устройство.

  • Прочетете също - циркуляр или трион за маса?
  • Прочетете също - циркуляр като настолен трион - как работи?
  • Прочетете също - циркуляр или трион за рязане?

Въпросът за цената също е важен: Дори и добър трион за хоби за маса струва няколкостотин евро и много от тях обикновено не са доволни от евтини устройства.

По-малките части, от друга страна, могат да бъдат изрязани доста добре с циркуляр. Почистените режещи ръбове обикновено работят по-добре с добър циркуляр, но понякога са възможни и с висококачествени циркуляри. Никога обаче не можете да направите без пробно рязане и пренастройка с циркулярния трион.

Изсичане на дърва за огрев

Всеки, който купува триона за маса, за да реже дърва за огрев, трябва да помисли дали наистина иска да го направи с циркуляр. Накланящите се триони имат предимства тук:

  • по-безопасно
  • по-лесен за използване
  • по-мобилни
  • добрите устройства имат много висока производителност на рязане (спестяване на време)

Цените за прости модели започват от около 200 евро за прости устройства, средно цената е около 500 евро за устройства, които вече са много добри и с висока производителност.

Комбинацията от цилиндричен трион + накланящ се трион със сигурност си струва да се обмисли, винаги можете да направите точни разфасовки в магазина за железария.

Циркулярен трион

За майстора на собствените си ръце ръчният циркуляр (108,00 евро на Amazon *) е може би най-гъвкавият и здрав инструмент с възможно най-много приложения. Той може също така да минава по направляваща шина и след това - при условие, че трионът е с подходящо качество - също дава възможност за много прецизни срезове и скосявания, както иначе е възможно само със скъпи циркулярни триони.

Той е изключително гъвкав, може да се използва за всякакви цели, евтин и, със съответните аксесоари, е също толкова мощен като циркуляр. Дори професионални устройства се предлагат за около 200-400 евро. Така че в повечето случаи това ще бъде добра алтернатива за мнозина.

Съвети и трикове Помислете за целите си възможно най-внимателно и започнете по-малко с отделни проекти, които имате предвид в момента. На това основание не трябва да се взема решение.