Циркуляр: като ъгли на рязане?

Ако искате да изрежете ъгли с циркуляр, това не е проблем. Можете да прочетете подробно в тази статия кои ъгли могат да се режат, как да продължите и как правилно да използвате ъгловия ограничител и напречния ограничител.

Коси разфасовки

С циркуляр можете не само да правите разфасовки под ъгъл от 90 °. Дъските и дъските също могат да бъдат отрязани под определени ъгли. Това може да е необходимо, например, ако искате да изрежете триъгълна форма от дъска.

  • Прочетете също - Циркулярен трион: Прорезно рязане - така работи
  • Прочетете също - Циркулярен трион: спиране и разкъсване на ограда
  • Прочетете също - циркуляр или трион за рязане?

Ако трябва да избутате дъската през паралелното разстояние, разрезът винаги ще бъде точно успореден на противоположния ръб на дъската. Но ако искате да създадете режещ ръб, който е под определен ъгъл спрямо противоположния ръб, има две възможности:

  • ограничителят на ъгъла и
  • кръстосаната спирка

Спиране на ъгъла

Напречната ограда не е нищо повече от ограда за разкъсване с регулируем ъгъл за режещия ръб. Като правило могат да се задават ъгли от -60 ° до + 60 °. Много ъглови ограничители също имат заключващи позиции за често необходими ъглови настройки. Най-вече това е със:

  • 15 *
  • 30 *
  • 45 *
  • 60 * (максимална позиция)

Винаги обръщайте внимание на качеството и точността на ъгловата спирка - грубо дефектните ъгли правят детайла често неизползваем. Евтините продукти могат да имат отклонения до 3 °.

Кръстосване

Кръстовото спиране се води по релса над масата. Той се крие, когато името предполага, през острието на триона. Релсата е точно успоредна на острието на триона. Също така регулируемата обикновено са от -60 ° до + 60 °.

Както при ъгъл стоп, качеството на продукта е от решаващо значение. За евтини продукти отклоненията обикновено са по-малки тук, тъй като те не се добавят към дължината на дължината. Често играта може дори да се регулира. Дори и с благоприятна маса кръгла трион (159,00 € в Amazon *) n, отклоненията обикновено са само в диапазона от 1 °, отклонение от 2 ° рядко е рядкост.

Съвети и трикове Между другото: ъгълът или правилността на ъгъла на циркулярния трион е много важен за особено прецизни срезове. Можете да ги проверите доста лесно с добре познатия метод с 5 изрязвания. На квадратна дъска се изрязва парче със същия размер от всяка страна, а след това още едно парче на първия ръб. След това можете да измерите и проверите ъгловостта на формата - това води до така наречената "грешка при рязане " в mm / на xy дължина (дължина на ръбовете на дъската). Ясно е, че тази грешка при рязане трябва да бъде точно нула.