Пластмасови тръби за питейна вода - това е правилният избор?

Тръбите за питейна вода трябва да са без замърсители и, разбира се, устойчиви на корозия. Не са много материалите, които отговарят на всички изисквания на DIN 1988-2, които определят техническите правила за инсталациите за питейна вода. Някои пластмаси обаче са сред тях, както и няколко метала. Дали пластмасата е правилният избор за вашата тръба за питейна вода, може да успеете сами да отговорите на този въпрос, след като прочетете следното.

Какви са свойствата на пластмасовите тръби?

Пластмасовите тръби са относително лесни за полагане и свързване една с друга. Успешен майстор, който си направи сам, може дори да ги огъне на ръка. Освен това те не корозират и имат много гладки повърхности. Това означава, че коричките се образуват по-рядко.

Микробите могат да се утаяват в корави отлагания, а диаметърът на тръбата също се стеснява все повече и повече с времето: с пластмасовите тръби рискувате да стигнете толкова далеч. Използвайте продукти само с подходящото официално одобрение за вашата питейна вода.

Също така имайте предвид, че пластмасите не са устойчиви на ултравиолетови лъчи и са далеч по-малко механично стабилни от неръждаема стомана или мед. Те също се разширяват сравнително повече под въздействието на топлината. Ниските температури водят до крихтене.

Коя пластмасова тръба е подходяща за какви цели?

В сектора за питейна вода можете да избирате различни видове пластмасови тръби. Материалът решава за каква цел съответната тръба е най-подходяща.

Пластмасов материал за тръби, използван в питейната вода
PVC-U (поливинилхлорид без пластификатори) Линии до 20 градуса
PVC-C (поливинилхлорид хлориран) Студена и топла вода
PE-X (омрежен полиетилен) при налягане 10 бара до 95 градуса
PE-HD (полиетилен с висока плътност) Тръби за питейна вода в земята
PB (полибутен) като PE-X, но по-гъвкав и издръжлив

Алтернативите на пластмасовите тръби за питейна вода

Разбира се, има и солидни алтернативи на пластмасовите тръби. Това включва поцинкованата стомана, както и доста скъпата неръждаема стомана. Медните кабели също все още са много популярни, както и модерните многослойни метални композити.

От друга страна, оловните тръби под налягане вече не са одобрени, както и никеловите покрития като защита от ръжда. Това се дължи на опасностите за здравето, които тези вещества представляват.

Съвети и трикове Неръждаемата стомана е предпочитаният материал, когато качеството на питейната вода трябва да се поддържа особено високо. Тръбите от неръждаема стомана обаче са толкова скъпи, че се срещат само в няколко частни домакинства. Те са особено разпространени в лаборатории и болници.