Може ли платно да се направи с мазилка?

Мазилката на Париж може да бъде оформена по толкова много начини по време на строителните работи в къщата, колкото и при моделиране на пейзажи на моделна железопътна система. Следователно може да се предположи, че мазилката от Париж също би била подходяща като триизмерен елемент на дизайна за платна. Всъщност има някои причини, които говорят против използването на мазилка от Париж като структурен материал върху платна.

Защо мазилката за съжаление не е толкова подходяща за дизайн на платно

По принцип мазилката от Париж може да се използва по най-различни начини. В крайна сметка, не на последно място се характеризира със следните свойства:

  • той се предлага сравнително евтино
  • може да се обработи безопасно
  • той се свързва бързо
  • сам по себе си не е податлив на мухъл
  • могат да бъдат оцветени и боядисани

Въпреки това, свойствата на напълно втвърдената мазилка всъщност не са съвместими със свойствата на платно: По-тънките приложения за мазилка върху платна с относително малък формат следователно изглеждат най-осъществими. Но веднага щом нанесете големи количества мазилка от Париж върху средно или голямо платно, платното не само ще се деформира поради теглото на нанесения материал. Тъй като мазилката от Париж, за разлика от платното, изобщо не е еластична, тя може да се разпадне или да се отлепи много бързо. В много проекти това вече е така, когато нанесените гипсови конструкции трябва да бъдат боядисани.

Алтернативи на мазилката в платно дизайн

За съжаление много ограничената съвместимост между мазилката на Париж и платната може да се толерира: в края на краищата, именно поради артистично желаната връзка между платна и мазилка, са разработени специални материали, които използват работна техника, подобна на моделиране на мазилка не само върху твърди повърхности като като дървен панел, но и върху еластичната повърхност на платно. Необходимата за това структурна паста обикновено се предлага в добре заредени специализирани магазини за художествени материали. Структурната паста за триизмерния дизайн на платно може да бъде направена и от емулсионна боя, латексно свързващо вещество и пълнител като пясък.

Действителни идеи за дизайн на платно с мазилка от Париж

Дори ако чистата мазилка не прилепва добре към платно, това не означава, че са изключени всякакви комбинирани дизайнерски идеи за мазилка и платно. Можете например да направите отпечатък на гърба на ръката си с лесни за използване гипсови превръзки и по-късно да фиксирате изсушения отпечатък на ръка върху предварително оцветено платно с горещо лепило. Други креативни форми като цветни цветове обаче могат да бъдат направени и от гипс от превръзки в Париж, които могат да бъдат включени в дизайна на платно.