Полагане на ламинат върху замазка без повреда от влага

Предизвикателството при полагането на ламинат върху замазка е съдържанието на влага в минералния под. Прясна замазка отнема няколко седмици, за да изсъхне. По-старата замазка също може да има остатъчна влага, която може да повреди чувствителния ламиниран под. Метод за измерване може да изясни необходимостта от пароизолация.

Рисков фактор остатъчна влага в основата

Замазката е проектирана да създаде равномерен, прав и сух под-под, който поддържа всички видове подови настилки. Варианти, направени от или с пластмаса като килими с пяна, винил и плочки или панели, могат да се полагат директно върху достатъчно изсъхнала замазка без проблеми.

  • Прочетете също - полагане на ламинат без преходен профил
  • Прочетете също - Можете ли да поставите ламинат върху ламинат?
  • Прочетете още - Лепене или плаващ ламинат

Това се отнася и за повечето естествени подови настилки, направени от истинско дърво като подови дъски и паркет, корк и линолеум. По-трудна първоначална ситуация възниква с ламинат, чийто носещ слой се състои от пресовани влакна. Панелите могат да набъбнат бързо, ако подовата замазка отделя твърде много влага.

Време за закрепване и изсъхване на обикновените замазки

Различните типове замазки и дебелини на материала влияят върху времето за втвърдяване или сушене. Поточните замазки са изключение. Техните времена на сушене са най-дългите, започвайки от два дни за инч дебелина. Коефициентът на изчисление на квадрат се добавя на сантиметър. Ламинатът може да се положи върху замазка от два сантиметра най-рано след седем дни, три сантиметра след 15 дни и четири сантиметра най-рано след 26 дни.

Следните минимални времена трябва да се спазват за други видове свежи замазки:

Вид замазка въз основа на времето на сушене
Мастикова асфалтова замазка вода 7 дни
Циментова замазка вода 21 дни
Калциево сулфатна замазка вода 14 дни
Замазка от синтетична смола Разтворител 2-3 дни
Магнезиева замазка Разтворител 4-6 дни

Трябва да се отбележи, че след изсушаване замазките на основата на разтворител ще продължат да се изпаряват. Като цяло, като правило, може да се приеме, че ламинатът може да бъде положен безопасно най-рано три до седмици, като се имат предвид съответните измерени стойности.

Пластмасов филм като пароизолация

Когато става въпрос за въпроса дали ще се монтира пароизолация, трябва да се вземе решение за подово отопление на замазка, както и с плочки. Следните резултати от измерването на остатъчната влага с метода на калциевия карбид (измерване на CM) изискват допълнително време за сушене:

  • Анхидритните замазки са 0,3 процента
  • Циментови замазки 1,8 процента
Съвети и трикове Като по-груб тест за остатъчната влага, можете да изрежете правоъгълен пластмасов филм и да го прикрепите към замазката с херметична лента по краищата. Ако няма конденз, ламинатът може да бъде положен.