Вземете, демонтирайте и използвайте ламината отново

Добре запазеният клин ламинат е само механично свързан помежду си. При демонтиране всеки панел може да бъде отделно разхлабен и вдигнат отново чрез демонтиране на ключалките в обратна посока. След внимателно откачване, ламинатът може да бъде положен отново. Важно е да разпознаете съответната система за щракване.

Разберете точно механиката на клик системата

Ако ламиниран под е до голяма степен в добро състояние и е положен плаващ, няма нищо лошо в повторното използване на клиновия ламинат. За да може панелите да бъдат демонтирани без повреди, първоначалното фиксиране трябва да се извърши назад възможно най-точно.

  • Прочетете също - използвайте ламинат разумно като алтернативно покритие за стена
  • Прочетете още - Подмяна на отделни повредени панели върху ламинат
  • Прочетете също - Избършете ламината без ивици

Заключващите системи на различните производители и продукти се различават леко. Всички те следват принципа да бъдат тласкани един към друг под ъгъл на падане и чрез спускане да влизат в противоположна бразда. Преди демонтирането трябва внимателно да се проверят свойствата на ламината по отношение на заключването на панела.

Жертвените ленти помагат да се идентифицира системата в детайли

Ако няма информация от продуктовия лист на производителя, две парчета жертвени панели могат да бъдат взети за тестване. С трион (ламело, мини циркуляр) се изрязва лента от два панела, включително неразрешената връзка.

На разреза на ръба може да се види напречното сечение на връзката с щракване. Лентата вече може да бъде отделена с ръце и чрез ъгъл на връзката. Това показва кой ъгъл и кое движение най-нежно води до разединяване.

Практически съвети за демонтиране, вдигане и повторно използване

  • Отстранете всички повредени панели. Това също включва "напукани " канали и езици.
  • Ако вдигате панелите, за да замените един панел, номерирайте взетите.
  • Винаги съхранявайте отделни панели хоризонтално и предпазвайте чувствителните на удар канали и езици, като ги подравнявате по съответния начин.
  • Когато демонтирате, трябва да изчислите приблизително същото време, необходимо за полагане на ламината.
  • Работете по двойки, така че да можете да освободите панелите под точен, непрекъснат ъгъл, без да ги усуквате.
Съвети и трикове Топлината бързо кара вашия ламиниран под да се разширява леко. Перфектните температури ще ви помогнат да разкачите по-лесно връзките за щракване. Уверете се, че е около 15 до 20 градуса и влажност не повече от шестдесет процента.