Ламинатът се нуждае от преходи между стаите

При преходите на врати и стаи се създават довършителни ръбове в ламинирания под, които са покрити. Те могат да свържат две подови настилки от един и същи тип или да формират прехода между различни материали. Изборът на профили от алуминий или пластмаса варира от плоска Т-образна форма до ъглово изравняване.

Разширителна фуга с практична полезност

Ако ламинатът е положен върху врата, винаги трябва да се планира фуга, дори ако ламинираният под продължава в съседната стая. Преходите служат като допълнителни компенсатори, които правят подовата настилка в двете стаи независима една от друга.

  • Прочетете също - полагане на ламинат без преходен профил
  • Прочетете още - Ламинатът изисква интензивни грижи веднага след монтажа
  • Прочетете също - Новият ламинат отнема време, за да се аклиматизира

В допълнение към тази функция, фугите с прикрепения капак на профила могат да бъдат идеално използвани за прокарване на кабели под ламинат. Фугата и профилът на капака е най-добре да се поставят директно под крилото на вратата при затворена врата.

Профилни форми и видове закрепване

Повечето преходи между два етажа са преодолени с Т-образни алуминиеви или пластмасови ленти. Те имат леко заоблен връх, който покрива ставата като чадър. Важно е да няма опасност от пътуване. Освен това крилото на вратата трябва да може да се затваря възможно най-точно по време на прехода.

В допълнение към плоските и заоблени Т-образни форми се предлагат и преходи за различни височини на пода. Те приличат на малки „рампи“ и например покриват преходите от по-висок ламиниран паркет към по-ниско легнали плочки или килим.

Следните системи са често срещани видове закрепване:

  • Лентовите гнезда се завинтват в пода или се залепват за пода. Профилът е прикрепен с техника на щракване
  • В съединението се вкарва задържаща шина и върху нея се завинтва профилът на капака
  • Профилът се поставя върху отделни задържащи крачета и се вкарва в ставата
  • Сглобяемите профили се вмъкват и имат разширяващи се скоби, с които могат да бъдат фиксирани

В големите стаи преходните ленти също могат да се използват като умишлено визуално акцентиране. По този начин жилищните помещения могат да бъдат отделени една от друга. За етажни планове от около четиридесет квадратни метра допълнително разширително съединение също е технически разумно, за да създаде допълнителен толеранс на движение на ламинирания под.

Съвети и трикове За да затворите по-добре процепа на прехода директно под крилото на вратата, можете да монтирате ограничител за тяга от долната страна на крилото на вратата. Подобните на четки уплътняващи четина "преместват" всяка форма на профила на прехода без никакви проблеми.