Ламинат или паркет на подово отопление?

Подовото отопление е страхотно нещо, с което можете също да спестите разходи за отопление. Избраната от вас подова настилка има голямо влияние върху ефективността на подовото отопление. Два популярни варианта са паркет и ламинат. Можете да инсталирате подово отопление под ламинат или паркет, но трябва да вземете предвид няколко критерия.

Възможни критерии за решение

Можете да използвате различни критерии, за да решите дали предпочитате да поставите ламинат или паркет върху подовото си отопление. В детайли това са:

  • Топлинно съпротивление или топлопроводимост,
  • Оптични аспекти,
  • индивидуални предпочитания,
  • Разходи за материали и монтаж,
  • Вид полагане.

Подово отопление и паркет

Въпреки че паркетът е предпочитаният избор за много хора, трябва да помислите за комбиниране на подово отопление с паркет. Тъй като като цяло дървото в комбинация с подово отопление е чувствително към топлината, генерирана отдолу. Той изсъхва и в зависимост от сорта може да има тенденция да се напуква. Като цяло, ако решите паркет, по-скоро трябва да използвате тъмна, по-твърда дървесина. Дъб, орех и череша са подходящи. Ако предпочитате светло оцветено дърво, най-добре е да използвате бамбуков паркет.

Освен това паркетът има по-висока обща дебелина и следователно обикновено по-висока термична устойчивост от ламината. Това означава: отнема повече време на пода да се загрее и на апартамента да се затопли. В резултат на това енергийната ефективност не винаги е благоприятна с тази комбинация. Освен това винаги трябва да комбинирате паркет с водоносно подово отопление, но не и с електрическо подово отопление.

С паркет имате две възможности: паркет преди фабрика или масивен паркет. По принцип паркетът преди фабриката е по-подходящ за подово отопление, тъй като структурата на слоя го прави по-малко чувствителен към температурно зависими напрежения и следователно по-малко вероятно да се напука. Възможен е масивен паркет с подходящи дървета, но може да образува пукнатини и фуги. Въпреки това, свързването на цялата повърхност има положителен ефект върху топлопроводимостта на пода.

Подово отопление и ламинат

Висококачественият ламинат е по-добър избор, ако искате да избегнете грозни пукнатини в пода. Ламинатът не е неограничено подходящ и при подово отопление. Въпреки това, поради своята структура, той е по-малко чувствителен. Изберете ламинат, който е обозначен като подходящ за използване с подово отопление. Тогава, между другото, нищо не говори срещу използването на електрическо подово отопление под ламината.