Почистете абажура сами

Вашият абажур абсорбира мухъл, прах и друга мръсотия от години и вече не изглежда привлекателен? Няма проблем. Просто почистете абажура! Обясняваме как да постъпим с абажурите от плат и за какво да внимаваме при почистване на абажури от метал и стъкло.

Почистете абажура от плат стъпка по стъпка

  • Изсветляващ препарат
  • Ръчна четка
  • тръба
  • Прочетете също - Печат на абажура
  • Прочетете също - Проектирайте свой собствен абажур
  • Прочетете също - Подновяване на абажура: всичко е възможно

1. Развийте абажура

За да можете да почистите старателно абажура, трябва да го развиете. За да направите това, първо развийте предпазителя, за да се уверите, че по линията няма ток. След това извадете крушката. Накрая развийте държача на лампата и вече можете да премахнете сенника.

2. Насапунирайте абажура

Поставете абажура във ваната, душ кабината или друг достатъчно голям съд. Намокрете плата с хладка вода.

След това измийте с четката перилния препарат. Упоритите замърсявания също могат да бъдат третирани със специален препарат за премахване на петна. Трябва обаче предварително да изпробвате лошо видима област, за да сте сигурни, че тя не влияе на цвета.

3. Изплакнете и подсушете абажура

След това изплакнете абажура с хладка вода и го оставете да изсъхне на сенчесто място.

4-ти. Алтернатива: парочистачка

Ако имате под ръка парочистачка, можете да я използвате и за почистване на абажура си. Не упражнявайте обаче твърде голям натиск, за да не повредите планера.

Почистване на метални абажури

Почиствайте металните абажури с възможно най-малко вода. Първо отстранете праха със суха кърпа и след това почистете всички петна с влажна кърпа. При упорити петна можете да добавите малко течност за миене или оцет към водата. След това изтрийте лампата на сухо със суха кърпа.

Стъклени абажури

Не можете наистина да сбъркате със стъклото. За да можете да почистите абажурите от стъкло правилно, също трябва да ги развиете отново и напр.Б. поставете във ваната. Там можете да почистите абажура правилно с Fit, четка и гъба. След това старателно изтрийте абажура, преди да го завиете отново.

Съвети и трикове Вашият абажур е не само мръсен, но и счупен? Често там все още може да се направи нещо. Можете да разберете как сами да поправите своя абажур в следната статия от тази поредица: Ремонт на вашия абажур.