Нанасянето на глазура върху глазура зависи от дебелината на слоя

Глазурите се делят на тънкослойни и дебелослойни глазури. Ако трябва да се боядисва глазура върху съществуваща, това зависи от вида. Възможно е да се рисува дебел филм върху дебел филм и върху тънък филм. Понякога е възможно да се рисува тънък слой върху тънък слой. Невъзможно е да се рисуват тънки слоеве върху дебели слоеве.

Плътни, тънки и смесени глазури

Ако зърното и текстурата на дървото трябва да се запазят, то се боядисва с глазура. Той запечатва дървото и поддържа естествения му вид. Леките добавки на пигмент могат да повлияят на цветовите тонове и яркостта на дървото. При боядисване на дървена глазура се предлагат дебелослойни и тънкослойни глазури.

  • Прочетете също - Трябва ли да рисувам или да навивам глазурата си?
  • Прочетете също - руното на художника може да бъде боядисано в зависимост от дизайна на повърхността
  • Прочетете също - Перфектната глазура за моята дървена ограда: Ръководство

Дебелослойна глазура образува филм или кожа на повърхността на дървото. Това е свързано със свойствата на прозрачния лак. Тънкослойната глазура прониква по-дълбоко в дървото, тъй като се обработва по-тънко, според името му. Освен това се предлагат много смесени форми, които са приспособени от производителите към следните свойства:

  • Водоотблъскващ
  • Репелент против замърсяване
  • UV защита
  • Дифузно
  • Запечатване

Как да процедираме при боядисване на глазура върху съществуваща глазура зависи от предшественика.

Дебел филм върху тънък филм

Дебелослойната глазура може да се нанася без грунд след шлайфане. Старата, дълбоко проникнала тънкослойна глазура не трябва да се отстранява напълно и да се отстранява. Приложението е подобно на покриването с лак. Дебелослойните глазури образуват филм и по-късно могат да се отлепят.

Тънък филм върху тънък филм

Приликата позволява боядисване след шлайфане и нанасяне на грунд. Необходими са няколко слоя нанасяне със задълбочено междинно шлайфане. Когато глазурата започне да стои и да образува „локви“, дървото е наситено. Стоящата глазура трябва да се отстрани с парцал.

Тънък филм върху дебел филм

Тънкослойна глазура може да се нанесе върху дървото само ако старата дебелослойна глазура е напълно премахната. Дървесната повърхност се връща в почти сурово състояние. Високата степен на отстраняване не винаги е технически осъществима.

Дебел слой върху дебел слой

Съответства на боядисване или боядисване върху стара боя след шлайфане.

Съвети и трикове Ако боядисвате дървени компоненти, които силно зависят от точността на размерите, като прозорци и дървени врати, дебелослойната глазура има по-малко влияние върху разширяването и свиването.